RTV pretplata i dalje bez odgovora

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upoznati su na današnjoj sjednici o tome da Kolegij doma nije postigao suglasnost o Prijedlogu odluke o iznosu RTV pristojbe.

Kolegij je tome odlučivao nakon što na sjednici Doma u ožujku nije bilo dovoljno glasova iz Republike Srpske za Prijedlog ove odluke kojom se utvrđuje da će visina RTV takse ostati na sedam i pol KM.

Na toj sjednici iz HDZ-a BiH i SDS-a imali su određenih zamjerki u vezi s ovom temom ističući kako ne postoji kanal na hrvatskom jeziku te da je RTRS “stranački servis SNSD-a” zbog čega smatraju da RTV pretplatu ne treba plaćati.

Naime, ukoliko nakon 26. travnja, kada se završava dosadašnji način ubiranja ptretplate putem telekom operatera, ne bude usvojena odluka o RTV pristojbi, bit će upitan opstanak sva tri javna emitera.

Tijekom rasprave zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević najavila je kako ovaj klub neće podržati hitnu proceduru iznoseći podatak da nema ni izvještaja RTRS-a o njihovom poslovanju te je kazala da se pojavljuje kanal RTRS plus koji nema dozvolu RAK-a za eminitiranje.

”Ovaj kanal se pojavljuje na kablovskoj. Dijelimo li mi to građane koji imaju kablovski signal pa imaju dva kanala javnog servisa i one koji ga nemaju pa imaju jedan kanal”, istaknula je Pandurević.

Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZBiH) također je kazala da HDZ hitnu proceduru neće podržati kao ni same izmjene zakona, podsjećajući da je do prije nekoliko dana ministar komunikacija i prometa bio je iz SDP-a koji je izmjene zakona trebao predložiti na usvajanju Vijeću ministara.

Nju je demantirao zastupnik SDP-a Mirsad Mešić kazavši kako je Ministarstvo predložilo zakon ali da on nikad nije bio na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH “pogodite zašto”, te je dodao da su izmjene potrebne kako bi se osiguralo funkcioniranje RTV sustava, iako su za nedonošenje zakona svi krivi.

HDZ-ov zastupnik Nikola Lovrinović je podsjetio da su zastupnici i ministri dužni poštovati prava svih konstitutivnih naroda zbog čega nikada neće podržati ništa pa ni ovaj prijedlog jer ne zadovoljava ravnopravnost svih naroda.

Zastupnik SNSD-a Lazar Prodanović je izjavio da Zakon o RTV pretplati građani BiH trebaju poštovati te kako sadašnji način naplate nije dao dobre rezultate, ali dok se ne nađe bolji od njega potrebno je poštovati kako javni radio-televizijski servisi, prije svega u entitetima, a i na razini BiH ne bi bili u situaciji koja je gora od ove.

”U to smislu moguće je razmatrati i druge modalitete, ali ono što smatram da izabrani dužnosnici ne smiju sebi dozvoliti i pozivati građane na nepoštovanje zakona”, kazao je Prodanović.

Dodao je da se radi o tome da građani BiH plaćaju RTV pretplatu na jedan radio-televizijski prijemnik i ne vidi razloga zbog čega je ne bi plaćali.

”Mi smo nezadovoljni radom konkretno Radio-televizije BiH, ali nije nam cilj da urušimo i sustav funkcioniranja Radio-televizije RS kao izuzetno važnog javnog emitera u RS-u”, kazao je Prodanović.

Podsjećamo, Zakon o Javnom RTV sustavu BiH propisao je da je svako domaćinstvo i pravno lice na teritoriju Bosne i Hercegovine koji posjeduju radio ili televizijski prijemnik dužno plaćati mjesečnu pristojbu za posjedovanje tog prijemnika.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj: