Rodni list nije više potreban za izdavanje putovnica i osobnih iskaznica

Od 1. srpnja 2009. godine, prilikom predavanja zahtjeva za izdavanje biometrijske putovnice kao i nove osobne iskaznice, građani nisu u obvezi da uz ostalu dokumentaciju prilažu i izvode iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu.

Naime, provjere u matičnim knjigama se rade elektronskim putem.

Pritom je najveći priliv zahtjeva u Matičnom uredu Općine Centar, koji je do danas uradio provjere za 201.960 osoba, odnosno 403.920 provjera u matičnim knjigama rođenih i državljana.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine urađene su provjere podataka za 29.282 osobe, odnosno 58.564 provjera u matičnim knjigama rođenih i državljana, što je najveći broj provjera u odnosu na druge općine Županije Sarajevo, priopćeno je iz Press službe Općine Centar.

S dolaskom ljeta očekivano se povećava broj zahtjeva građana za izdavanje biometrijskih putovnica i osobnih iskaznica.

“Iako imamo svakodnevno veliki broj zahtjeva za provjere podataka iz matičnih knjiga, tijekom ljetnog razdoblja dodatno opterećenje za rad Matičnog ureda čine osobe koje dolaze po izvode iz matičnih knjiga rođenih i državljana za spomenutu namjenu. Da bismo uštedjeli građanima trošak i bespotrebno hodanje po ovim velikim vrućinama, naglašavamo građanima da prilikom predavanja zahtjeva nadležnom MUP-u za izdavanje biometrijske putovnice ili nove osobne iskaznice nije potrebno dostavljati izvode iz matičnih knjiga. Po službenoj dužnosti Matični ured Općine Centar, na zahtjev nadležnog MUP-a, elektronski dostavlja podatke nakon provjere u matičnim knjigama”, kazala je pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar Jasna Beba i dodala da zaposlenici, zaduženi za provjere u matičnim knjigama, istovremeno kontroliraju i elektronsku bazu podataka, da bi se uklonile eventualne pogreške prilikom upisa u matične knjige ili tijekom unošenja u bazu podataka.

Koliki je priliv zahtjeva za provjeru podataka u matičnim knjigama govori i podatak da su uposlenici Službe za opću upravu, zaduženi za elektronske provjere radi ispunjenja zadanih rokova od tri dana za dostavljanje odgovora na upit, radili godinu dana prekovremeno te danima vikenda, navodi se u priopćenju. (Fena)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Nije nikad ni trebao samo je narod morao plaćati takse i gubiti vrijeme. Ajde nek ste skontali da se čovjej JEDANPUT RODI I JEDANPUT UMRE i da rodni vrijedi do smrtnog,čestitam.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.