Roditeljima treba i do 1000 KM za polazak dva osnovca u školu – Jabuka.tv

Roditeljima treba i do 1000 KM za polazak dva osnovca u školu

Godišnji odmori su na vrhuncu i dok jedan broj bh. građana uživa u odmoru negdje na morskoj obali, nemali je broj onih koji već kalkuliraju kako opremiti svog školarca za novu školsku godinu, piše Večernji list BiH. Raduju se školarci novim šaputanjima na velikim odmorima, uz prepričavanje doživljaja s ljetnog raspusta.

Raduju se i roditelji što će njihova djeca nastaviti učiti o jezicima, matematici, prirodi, društvu…, ali početak škole donosi i velike brige. Cijene knjiga Kako opremiti školarca, a tek kako ako imate dvoje, troje djece koja idu u školu? Potrebno je kupiti školski pribor, ruksake, novu odjeću za kišovite jesenske, pa onda zimske snježne dane… No, najviše brige roditeljima zadaju školski udžbenici. Večernjak je provjerio koliko novca roditelji trebaju izdvojiti za udžbenike.

Cijena udžbenika, radnih bilježnica i vježbenica kreće se između 10 i 20 KM. Roditelji zasad uglavnom kupuju torbe, bilježnice i ostale potrepštine za školu, dok veća kupnja knjiga slijedi uglavnom nakon 20. kolovoza. S obzirom na to da svaka škola ima svoj popis udžbenika koji se razlikuju po izboru nakladnika, uzeli smo prosjek za prvi, četvrti, osmi i deveti razred osnovne škole po hrvatskom planu i programu. Pa je tako za udžbenike prvašića potrebno izdvojiti 100 KM. Na to treba dodati ruksak, školski pribor, bilježnice, opremu za tjelesni odgoj. Sve to će, ovisno o mogućnosti roditelja, troškove povećati dva do tri puta.

Kad je riječ o nešto starijim osnovcima, onim u četvrtim razredima, komplet udžbenika za njih košta oko 165 KM. I to je tek početak. I njima, naravno, trebaju školski pribor i oprema. Za osnovce u višim razredima, osmim i devetim, cijene su višestruko veće. Naime, komplet udžbenika za osmi razred devetogodišnjih škola košta oko 345 KM, dok je komplet za deveti razred desetak maraka manje odnosno 335 KM.

Ovo su, naravno, okvirne cijene prosječnog udžbenika te konačni iznos ovisi o izboru konkretnog udžbenika od nekoliko mogućih nakladnika. Mi smo prilikom izračuna koristili cijene udžbenika nakladnika Alfa koji je i najčešći izbor u mostarskim školama. Dok se na to dodaju bilježnice i pribor, teško da ćete učenika završnih razreda novim udžbenicima, priborom i bilježnicama opremiti za manje od 500 KM. U slučaju dvaju učenika u obitelji, iznos se penje i do 1000 KM, što je znatno više od prosječne plaće. Knjige za srednje škole znatno su skuplje i u prosjeku koštaju oko 30 KM po udžbeniku, tako da komplet za srednjoškolce košta i po 500 KM. Dok se na taj iznos dodaju potrebna oprema i pribor, za opremanje srednjoškolca potrebna je i jedna prosječna plaća.

Zbog toga će veliki dio učenika i ove godine u školske klupe sjesti, umjesto s novim, s rabljenim udžbenicima koji su znatno povoljniji. Rabljeni udžbenici Društvene mreže prepune su oglasa u kojima se prodaju udžbenici, od onih za prvašiće pa do završnih razreda srednjih škola.

Cijene tih udžbenika kreću se od 5 KM za niže razrede do 7 KM za više. Na taj način roditelji mogu znatno uštedjeti jer komplet knjiga mogu nabaviti po upola ili čak trostruko nižoj cijeni nego što bi ih platili u knjižarama. Ne prodaju se samo rabljeni udžbenici. Prodaju se i torbe koje su mlađa djeca prerasla.

Društvene mreže nisu jedino mjesto kupnje i razmjene rabljenih udžbenika. U PC Piramida u Mostaru u srijedu, 9. kolovoza, održat će se sada već tradicionalna razmjena udžbenika za osnovnoškolce. Školarci i roditelji moći će besplatno izlagati, prodavati, mijenjati ili kupovati udžbenike od 10 do 18 sati, a osiguran će im biti izložbeni prostor.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • O,moj Boze zivot je stalna borba.Za nas roditelje već počinju kalkuliranja kako opremiti školarce.Osim udzbenika,potrebno je nešto nove garderobe,vozne karte i još koješta.Ja osobno imam 2 srednjoškolca i 2 osnovca.Zivimo sa jednom plaćom,a o odlasku na more i ne razmišljamo.Prosječnoj obitelji sve osim hrane,odjeće i rezija danas je luksuz.Pa,ipak nismo nezadovoljni jer smo svi zdravi,a to je najvaznije.

  • Go je gonilo i moje roditelje, a to traje generacijama. Zar se nemogu knjige jednostavno nac u klupama u katedri i tako i ostavit za buduce generacije!A mogli bi bez Jelene na Gospoinu , koja kosta, s nekim domacim, di se more ustedit, pa taj novac opcina uloziti u skolstvo!

  • Zasto iko mora pjevat zar se nemoze otic na misu i setat ulicom ko i prije .Vec se mora nekom davat novac da napola go reve 2-3sata a kad se obrate za pomoc knjiga samo sto se nerasplacu ili da dici budu besplatne karte a ne oderi koliko mores obicng covika i kad ga iskola ako nema vezu posalji ga preko granice .To je nasa svakodnevnica jadna i zalosna .

  • Sramota je uopće da pjeva folk i neprikladno obučena pored Križa a djeca nemaju za knjige , prevoz ili kiflu za užinu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.