Rimčev električni hiperautomobil u Ženevi ukrao show

1.914 KS i 2.300 Nm, nova monocoque šasija od ugljičnih vlakana, autonomna upravljivost 4. nivoa te početna cijena automobila od 1,7 milijuna eura. Ovo su informacije kojima smo raspolagali prije nego što je Rimac skinuo plahtu sa svojeg drugog automobila – C_Two.

C_Two je potpuno nov automobilu u cijelosti razvijen i proizveden u Hrvatskoj. Automobil ima sprijeda dva motora i jednobrzinska getribu, te jedan elektromotor straga. Rimac kaže kako mu je za ubrzanje s mjesta do 60 milja na sat, odnosno 96 km/h potrebno 1,85 sekundi, te kako postiže maksimalnu brzinu od 412 km/h!

Mate Rimac rekao je kako su njime postizali brzinu od 300 km/h za svega 11 sekundi.

Pritom je najznačajniji podatak o lakoći kojom C_Two kontinuirano grabi do ovako visokih brzina bez pregrijavanja. Štoviše, tijekom predstavljanja automobila prvi čovjek kompanije iz Svete Nedelje okupljenim predstavnicima sedme sile rekao je da C-Two može odraditi dva puna kruga Nürburgring Nordschleifea pod punim opterećenjem bez termalne degradacije.

Ovo je postignuto korištenjem čak sedam sustava hlađenja, uključujući tekuće hlađenje baterija smještenih unutar kućišta od ugljičnih vlakana. Pritom sofisticirana baterija kapaciteta 120 kWh osigurava prevaljivanje do 650 km s jednim punjenjem.

Rimac C_Two je zapravo svojevrsno računalo na kotačima, budući da raspolaže s 8 kamera, 6 radara, i tucet senzora koji mu omogućavaju autonomnu vožnju takozvanog 4. nivoa, te generiraju čak 8 terabajta podataka u svega sat vremena vožnje. Za procesuiranje svih ovih podataka brinu se 72 kontrolna uređaja koja raspolažu procesorskom snagom na razini 2 MacBook Proa.

Hrvatska kompanija izradit će 150 primjeraka C_Twoa a prvih 30 primjeraka navodno je već prodano. Kako bi automobil mogao biti homologiran za cestovnu uporabu morat će zadovoljiti i EuroNCAP, IIHS te druge testove sigurnosti, što znači da će nekolicina primjeraka biti razbijena.

Premda je dimenzijama porastao u odnosu na prethodnika, te ga u Rimcu smatraju Grand tourerom, C_Two je stvoren za stazu. Tome u prilog govori podatak da će automobil dolaziti s virtualnim instruktorom i predefiniranim trkaćim stazama koje će vozače na jednostavan način učiti o idealnim putanjama i brzinama za svladavanje svakog zavoja te postizanje najboljeg mogućeg vremena.

Automobil također raspolaže sustavom za prepoznavanje vozača, pa se otključava poput Appleovog iPhonea X. U Rimcu kažu kako je C_Two vjerojatno ‘najosjetljiviji i najpovezaniji’ serijski automobil na svijetu, piše tportal.hr.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.