Rijedak oblik raka američkom pacijentu promijenio govor

Amerikanac u 50-im godinama života iznenada je počeo govoriti naglaskom koji zvuči nevjerojatno irskom, a za tu promjenu odgovoran je rijedak oblik raka prostate.

U medicinskoj literaturi dosad postoje još samo dva izvješća o karcinomima koji izazivaju sindrom stranog naglaska. Ovaj najnoviji slučaj je prvi takav povezan baš s rakom prostate.

Sindrom stranog naglaska je neobičan poremećaj govora koji može uzrokovati da osoba iznenada počne govoriti ‘stranim’ naglaskom bez poznatog razloga, s promjenama u izgovoru na načine koji nalikuju, barem površno, ritmu drugog dijalekta ili jezika. Sindrom je najčešće povezan s moždanim udarima ili traumatskim ozljedama mozga.

Najpoznatiji slučaj tog sindroma jest onaj Norvežanke iz 1941. godine, koja je zadobila ozljedu glave tijekom bombardiranja Osla. Nekoliko mjeseci kasnije, počela je govoriti nečim što je zvučalo kao njemački naglasak.

Ima i novijih primjera, a jedan takav pojavio se u vijestima prije samo nekoliko godina, kada se žena iz Arizone doslovno probudila govoreći kao “Mary Poppins”. U njezinu slučaju uzrok za pojavu sindroma nije bio jasan.

Kad je riječ o slučajevima koji su definitivno povezani s nekom vrstom tumora, oni su pono rjeđi, a kao što je već ranije spomenuto, u znanstvenoj literaturi postoje još samo dva takva slučaja.

Prema studiji objavljenoj 2008. godine, žena u svojim 60-ima počela je govoriti drugačijim, neodređenim naglaskom nakon što joj se rak dojke proširio u mozak. U sličnom slučaju, Talijanka u svojim 50-ima s tumorom na mozgu odjednom je počela govoriti drugačijim ritmom i melodijom.

Unatoč pažnji koja se pridaje pričama u kojima ljudi iznenada razviju određeni strani naglasak, većina slučajeva sindroma stranog naglaska generičke su promjene u govornoj produkciji, koje se ne mogu odmah povezati s bilo kojim određenim geografskim područjem.

Nedavni slučaj spomenutog muškarca iz SAD-a, kojem je dijagnosticiran rak prostate, rijedak je primjer promjene u glasu koja vrlo podsjeća na prepoznatljiv naglasak. Taj muškarac nije bio irskog podrijetla i nikada nije ni bio u Irskoj, no samo 20 mjeseci nakon što mu je dijagnosticiran metastatski rak prostate osjetljiv na hormone, počeo je govoriti južnoirskim naglaskom.

Za razliku od prethodnih slučajeva, taj muškarac iz SAD-a u početku nije imao nikakve vidljive tumore na mozgu, iako su se neki pojavili kako je bolest napredovala. S obzirom na vrijeme, liječnici sumnjaju da je pacijentov sindrom stranog naglaska bio rezultat rijetkog paraneoplastičnog neurološkog poremećaja (PND). PND nastaje kada rak izvan mozga pokrene imunološki odgovor koji može izdaleka utjecati na živčani sustav.

Unatoč kemoterapiji i zračenju, pacijentov rak nastavio je brzo napredovati, postupno mu paralizirajući tijelo i, nažalost, u konačnici okončavši njegov život. Nesretni je čovjek, međutim, zadržao svoj irski naglasak do samog kraja.

Ova neobična prezentacija naglašava važnost dodatne literature o sindromu stranog naglaska i PND-u povezanim s rakom prostate kako bi se poboljšalo razumijevanje poveznica između ovih rijetkih sindroma i kliničke putanje, pišu autori studije, koja je objavljena u znanstvenom časopisu BMJ Case Reports.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.