“Rez”: Fijasko akcije, vehabije tuže BiH

Tužiteljstvo BiH obustavilo je istragu protiv 11 vehabija uhićenih u prosincu prošle godine pod sumnjom da su planirali teroristički napad tijekom novogodišnjih praznika utvrdivši da nema dokaza da su osumnjičeni počinili kazneno djelo terorizma.

Naredba o obustavi istrage u sklopu koje je izvedena akcija “Rez” donesena je 20. prosinca, a osumnjičenima su ukinute sve mjere zabrane.

Glas Srpske piše da osam uhićenih, kojima je bio određen jednomjesečni pritvor, sprema tužbe protiv BiH za nadoknadu štete koju su pretrpjeli provodeći vrijeme u pritvoru.

Pripadnici Federalne uprave policije su po nalogu Tužiteljstva BiH 22. prosinca prošle godine proveli akciju “Rez” na području Sarajeva. Tada su uhapšeni Admir Ahmetović, Kemal Murić, Elvir Muratović, Adis Kešan, Edin Tabaković, Elvir Mušić, Semir Salković, Bilal Dervišević, Nermin Đuprija, Zulfo Alajbegović i Darko Peco.

Prema tadašnjim policijskim saznanjima, oni su bili osumnjičeni da su pripremali teroristički napad u Sarajevu tijekom novogodišnjih praznika u kojem je trebalo biti ubijeno oko 100 ljudi, a među njima i dva policajca.

Tužiteljstvo i policija tada su priopćili da su kod osumnjičenih pronađene zastave Islamske države i da su svi djelovali u okviru paradžemata u sarajevskom naselju Briješće.

Fijasko ovoga slučaja nagoviješten je samo mjesec kasnije, kada su svi osumnjičeni pušteni na slobodu uz mjere zabrane kretanja.

Tužitelj Dubravko Čampara, koji je prije godinu dana otvorio istragu protiv osumnjičenih i za osam njih zatražio pritvor koji je Sud BiH i odredio, kaže da je nakon toga na tom predmetu radilo više njegovih kolega.

”Konzultiran sam prilikom donošenja odluke o obustavi istrage i suglasio sam se s tim. Analiza svega što smo prikupili pokazala je da nema osnovane sumnje. Ne možemo ljude optuživati bez dokaza niti bi sud to prihvatio i potvrdio”, kaže Čampara.

Na pitanje zbog čega je izvršeno spektakularno uhićenje i zatražen i određen pritvor, Čampara je odgovorio da je tome prethodila prijava ozbiljne prijetnje izvođenja terorističkoga napada za doček 2016. godine.

”Obavili smo dodatne provjere, analize i vještačenja i provjeravali video-snimke, ali nije prikupljeno dovoljno materijala za optuženje. Mi ne možemo potvrditio da se nije radilo o ozbiljnoj prijetnji, kao ni da se radilo. I dalje imamo izjavu u kojoj je to navedeno, ali nismo uspjeli utvrditi ništa što bi potkrijepilo tu izjavu. To je bio razlog za obustavljanje istrage”. rekao je Čampara.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić u siječnju je izjavio da je istraga pri kraju i da se uskoro može očekivati podizanje optužnice u tom predmetu, piše Glas Srpske.

Elvir Muratović uhićen je tri puta, jednom zbog pisanja prijetećih poruka na portalima, drugi put 2014. godine u okviru akcije “Damask”, zajedno s vehabijskim vođom Bilalom Bosnićem, a treći put u akciji “Rez”. Optužnica protiv njega nikada nije podignuta.

Optužnica nikada nije podignuta ni protiv Edina Tabakovića koji je uhićen dva puta. Osim u akciji “Rez”, uhićen je i u veljači 2015. godine zbog sumnje da je organizirao odlazak državljana BiH u Siriju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: