Više od 6.500 branitelja izgubilo status RVI-ja, a za 7.577 korisnika smanjen postotak invalidnosti

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata je planom revizije, koja je počela 29. travnja 2011., predvidjelo provjeru dokumentacije i statusa 141.055 korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

Sedam godina poslije u ovom ministarstvu za Klix.ba obrazlažu da nisu pregledani svi predmeti i da će preostalih 2190 predmeta biti pregledano u iduća tri mjeseca.

Od do sada pregledanih 138.865 predmeta, za 6620 korisnika je ukinuto pravo iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, a za 7577 korisnika je smanjen postotak invalidnosti, kazao je federalni ministar za pitanje branitelja i invalida Salko Bukvarević.

Sektoru za normativno-pravne i opće poslove je u skladu sa Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, radi provođenja druge faze revizije, u razdoblju od 15. ožujka 2011. do 30. travnja 2018. dostavljen na rješavanje ukupno 49.041 predmet korisnika prava na osobnu i obiteljsku invalidninu.

U tim predmetima je izvršena provjera i sravnavanje podataka iz vojne evidencije, s novim potvrdama o svojstvu (pripadnosti) i okolnostima pod kojim je osoba ranjena, ozlijeđena, oboljela ili je došlo do pogoršanja oboljenja, poginula, umrla ili nestala, izdanima na obrascu FMB-1. Također je izvršena provjera u predmetima u kojima je u postupku revizije potvrda o svojstvu (pripadnosti) i okolnostima stradanja utvrđeno da nisu izdane u skladu sa službenim evidencijama, s potvrdama izdanim na obrascu FMB-2, kazao je Bukvarević.

Napomenuo je da su u razdoblju od 15. ožujka 2011. do 30. travnja 2018. liječnička povjerenstva Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja obradila 42.492 predmeta u kojima su na osnovi priložene izvorne medicinske dokumentacije o liječenju i pregleda invalida dani odgovarajući nalazi i mišljenja, prenosi Večernji list BiH.

U istom razdoblju u 7182 predmeta je smanjen postotak invaliditeta, ukinut ili smanjen stupanj ortopedskog dodatka, ukinuta tuđa njega i pomoć od druge osobe ili smanjen stupanj tuđe njege i pomoći. U 3891 predmetu je postotak invaliditeta utvrđen ispod 20% ili 0% ili se ratni vojni invalidi nisu odazvali pregledu na poziv povjerenstva te su donesene odgovarajuće odluke kojima je odlučeno o prestanku svojstva ratnog vojnog invalida i prava na osobnu invalidninu.

Čak 5680 predmeta je zatraženo od ovog sektora i isti su dostavljeni Vrhovnom sudu FBiH, s odgovorom na tužbu, na rješavanje. Do 30. travnja 2018. ukupno je Vrhovni sud FBiH okončao 3800 upravnih sporova. U izvršenju presuda Vrhovnog suda FBiH Ministarstvo je okončalo postupak u 2128 predmeta. Do 1. travnja 2018. Vrhovni sud je riješio 3610 predmeta. Od toga je u 325 predmeta presudio u korist Ministarstva, 3285 predmeta je vratio na ponovni postupak. Trenutačno se na Vrhovnom sudu nalazi 1857 predmeta, zaključio je ministar Salko Bukvarević.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Bošnjaci su svoju reviziju završili…Od 50 000 lažnih oni izveli iz prava njih 2 500…Omjer hrvata i bošnjaka,dvije komponente HVO-ne i Armije nakon potpisa Dejtona je bio 2.8 naspram 1 u korist bošnjaka.Sada je to 13 naspram 1 u korist bošnjaka.Sve jasno tko dan…Naša politika,političari su zakazali i branjitelje HVO-ne isporučili bošnjacima,Sarajevu,Šerifu Patkoviću i sličnim njemu na milost i nemilost…

  14
  3
  • Boli me kurac za Hrvate, Bosnjake, Armiju i HVO. Posto zivim u BiH uplacujem i za jedne i za druge, tako da tko god nije RVI skidaj mu mirovine i povlastice, nemam namjeru za minken bojnu raditi, kako iz sirokog, mostara, tako ni iz sarajeva, bihaca. Odjebite i jedni i drugi s takvim razmisljanjem, i jedni i drugi ti uzimaju novac iz dzepa, novac koji nisu zasluzili, tako da mi puca kurac za onu neka me krade, al neka me bar moj krade. Ni cut.

   6
   4
 • Skidaj bagru 90 posto su lažni a od tih pola su dezerteri koji su imali pare pa kupili nalaze i zapovjednike.
  Svaki nalaz Lici ko jaje jajetu “ u blizini pala granata te ga bacila zaglušili uši i bla bla
  Treba procesuirati i naložiti bagri da vraćaju uzeto ovo je sramota

  5
  3
  • Skidaju se pravi borci ili se smanjuje invalidnost,a oni lazni uopste se ne provjeravaju,,ali ako je potrebno da pravi kome je smanjena invalidnost ,smanji ovu drzavu,uradice to ,,,,,,,,nije mi do zivota,,,,

 • Ko ukida prava placenici ivo sandrk sanitetlija sarfin stojic fiziotarapeut nevzet mujic placena bagra koji su u stanju ukinut nalaze od 15 doktora sve znaju za pare

 • koje god bijo u ratu dani mu ko je kupijo nalaze dokture zapovijednike istraziti strpati u zatvor i zivinu natjerati da vrati svaku marku onda neka bizi u njemacku kako ih nije stra BOGA

  1
  1
 • Mozda neki rvi kome je smanjen procenat zna tajne koje mogu kostati bosnu nemam jos dugo strpljenja,,,,miljacka tiho tece,markale,srebrenica ,,,,,,,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.