Više od 6.500 branitelja izgubilo status RVI-ja, a za 7.577 korisnika smanjen postotak invalidnosti

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata je planom revizije, koja je počela 29. travnja 2011., predvidjelo provjeru dokumentacije i statusa 141.055 korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

Sedam godina poslije u ovom ministarstvu za Klix.ba obrazlažu da nisu pregledani svi predmeti i da će preostalih 2190 predmeta biti pregledano u iduća tri mjeseca.

Od do sada pregledanih 138.865 predmeta, za 6620 korisnika je ukinuto pravo iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, a za 7577 korisnika je smanjen postotak invalidnosti, kazao je federalni ministar za pitanje branitelja i invalida Salko Bukvarević.

Sektoru za normativno-pravne i opće poslove je u skladu sa Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, radi provođenja druge faze revizije, u razdoblju od 15. ožujka 2011. do 30. travnja 2018. dostavljen na rješavanje ukupno 49.041 predmet korisnika prava na osobnu i obiteljsku invalidninu.

U tim predmetima je izvršena provjera i sravnavanje podataka iz vojne evidencije, s novim potvrdama o svojstvu (pripadnosti) i okolnostima pod kojim je osoba ranjena, ozlijeđena, oboljela ili je došlo do pogoršanja oboljenja, poginula, umrla ili nestala, izdanima na obrascu FMB-1. Također je izvršena provjera u predmetima u kojima je u postupku revizije potvrda o svojstvu (pripadnosti) i okolnostima stradanja utvrđeno da nisu izdane u skladu sa službenim evidencijama, s potvrdama izdanim na obrascu FMB-2, kazao je Bukvarević.

Napomenuo je da su u razdoblju od 15. ožujka 2011. do 30. travnja 2018. liječnička povjerenstva Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja obradila 42.492 predmeta u kojima su na osnovi priložene izvorne medicinske dokumentacije o liječenju i pregleda invalida dani odgovarajući nalazi i mišljenja, prenosi Večernji list BiH.

U istom razdoblju u 7182 predmeta je smanjen postotak invaliditeta, ukinut ili smanjen stupanj ortopedskog dodatka, ukinuta tuđa njega i pomoć od druge osobe ili smanjen stupanj tuđe njege i pomoći. U 3891 predmetu je postotak invaliditeta utvrđen ispod 20% ili 0% ili se ratni vojni invalidi nisu odazvali pregledu na poziv povjerenstva te su donesene odgovarajuće odluke kojima je odlučeno o prestanku svojstva ratnog vojnog invalida i prava na osobnu invalidninu.

Čak 5680 predmeta je zatraženo od ovog sektora i isti su dostavljeni Vrhovnom sudu FBiH, s odgovorom na tužbu, na rješavanje. Do 30. travnja 2018. ukupno je Vrhovni sud FBiH okončao 3800 upravnih sporova. U izvršenju presuda Vrhovnog suda FBiH Ministarstvo je okončalo postupak u 2128 predmeta. Do 1. travnja 2018. Vrhovni sud je riješio 3610 predmeta. Od toga je u 325 predmeta presudio u korist Ministarstva, 3285 predmeta je vratio na ponovni postupak. Trenutačno se na Vrhovnom sudu nalazi 1857 predmeta, zaključio je ministar Salko Bukvarević.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

 • Bošnjaci su svoju reviziju završili…Od 50 000 lažnih oni izveli iz prava njih 2 500…Omjer hrvata i bošnjaka,dvije komponente HVO-ne i Armije nakon potpisa Dejtona je bio 2.8 naspram 1 u korist bošnjaka.Sada je to 13 naspram 1 u korist bošnjaka.Sve jasno tko dan…Naša politika,političari su zakazali i branjitelje HVO-ne isporučili bošnjacima,Sarajevu,Šerifu Patkoviću i sličnim njemu na milost i nemilost…
  10  3
  • Boli me kurac za Hrvate, Bosnjake, Armiju i HVO. Posto zivim u BiH uplacujem i za jedne i za druge, tako da tko god nije RVI skidaj mu mirovine i povlastice, nemam namjeru za minken bojnu raditi, kako iz sirokog, mostara, tako ni iz sarajeva, bihaca. Odjebite i jedni i drugi s takvim razmisljanjem, i jedni i drugi ti uzimaju novac iz dzepa, novac koji nisu zasluzili, tako da mi puca kurac za onu neka me krade, al neka me bar moj krade. Ni cut.
   6   2
 • Skidaj bagru 90 posto su lažni a od tih pola su dezerteri koji su imali pare pa kupili nalaze i zapovjednike.
  Svaki nalaz Lici ko jaje jajetu “ u blizini pala granata te ga bacila zaglušili uši i bla bla
  Treba procesuirati i naložiti bagri da vraćaju uzeto ovo je sramota
  2  2
 • Ko ukida prava placenici ivo sandrk sanitetlija sarfin stojic fiziotarapeut nevzet mujic placena bagra koji su u stanju ukinut nalaze od 15 doktora sve znaju za pare
  1  0
 • koje god bijo u ratu dani mu ko je kupijo nalaze dokture zapovijednike istraziti strpati u zatvor i zivinu natjerati da vrati svaku marku onda neka bizi u njemacku kako ih nije stra BOGA
  0  0

Komentiraj: