Revizija pokazala: U devet državnih tvrtki čak 73% radnika zaposleno bez natječaja – Jabuka.tv

Revizija pokazala: U devet državnih tvrtki čak 73% radnika zaposleno bez natječaja

Da je zapošljavanje u javnim poduzećima zatvoreno za širu javnost, izuzev uskog kruga ljudi, osobno, stranački ili interesno povezanih s direktorima tih poduzeća, javna je tajna već duže vrijeme.

Međutim, nedavno su to utvrdili i federalni revizori u posebnom izvještaju koji se tiče transparentnosti zapošljavanja u tvrtkama u vlasništvu Federacije, piše Federalna.ba.

Revizijom su obuhvaćene dvije elektroprivrede, dva telekoma, dvije pošte, dva rudnika i Autoceste Federacije. Ovih devet javnih poduzeća je od 2014. do 2016. zaposlilo 2.282 radnika, od kojih 73% bez javnog natječaja. Najviše radnika bez natječaja primila je Elektroprivreda BiH, a javne natječaje je redovno prakticirao samo rudnik uglja Gračanica iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Tri poduzeća u trogodišnjem periodu nisu primila nijednog radnika putem javnog natječaja.

Postojeća regulativa je ostavila prostor da menadžment javnih poduzeća samostalno odluči kako će vršiti zapošljavanje i koliko će biti transparentni u tom procesu. I regulativa i interni akti poduzeća su ostavili tu mogućnost korištenja najnetransparentnijih oblika zapošljavanja u javnim poduzećima, navodi Mia Buljubašić, viši revizor u Uredu za reviziju institucija u FBiH. 1.674 radnika u trogodišnjem periodu posao su dobila tako što su ili poslali svoje prijave poduzeću, iako natječaj nije bio raspisan, ili su neposredno zaposleni kao poznati kandidati.

Neka poduzeća su zapošljavala po pristiglim prijavama, iako nisu imali ni bazu prijava, a neki su revizorima priznali da poznati kandidat, ustvari, znači da je te kandidate neko preporučio. Iako zapošljavanje bez javnog natječaja u Federaciji nije nezakonito, pravo je pitanje zašto javna poduzeća pribjegavaju ovom najmanje transparentnom načinu zapošljavanja. Zapošljavanje podobnih, rodbinski, prijateljski ili interesno povezanih osoba, ali i koruptivne prakse vrlo često su u pozadini problema, ali i to bi se uskoro moglo promijeniti, jer je u Federalnom parlamentu usuglašen tekst izmjena Zakona o radu.

U sljedećem razdoblju će postojati obaveza raspisivanja javnog natječaja za cijeli javni sektor i Vlada FBiH treba da usvoji uredbu koja će bliže odrediti postupak zapošljavanja, kaže Slaven Divčić, projekt koordinator CCIBiH. Zanimljivo je i to da u procesu zapošljavanja u javna poduzeća, čak kad su i raspisani natječaji, ne sudjeluje Federalni zavod za zapošljavanje niti županijske službe.

Primjećuju to i federalni revizori. Samo jedno od devet revidiranih poduzeća se svojim oglasima obraćalo službi za zapošljavanje.

Zakonska nadležnost javnih službi za zapošljavanje ne podrazumijeva da mi tražimo od poslodavaca, a samim tim i javnih poduzeća da nam dostavljaju bilo kakve potrebu za radnom snagom, niti poslodavci imaju zakonsku obavezu kada oglašavaju slobodna radna mjesta da se obraćaju javnim službama za zapošljavanje, ističe glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Čuljević.

U velikom broju zemalja poslodavci imaju zakonsku obavezu da oglase za radna mjesta objavljuju putem javnih službi za zapošljavanje. U EU se više od pola zapošljavanja obavi putem javnih službi. U Norveškoj, Latviji i Rumuniji od 80 do 100% zapošljavanja. U BiH su javne službe umjesto posrednika u zapošljavanju postale socijalne ustanove koje nezaposlenima omogućavaju zdravstveno osiguranje.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • NIJE MOGUĆE VAŽNO JE DA BAJAGA SVIRA U ŠIROKOM BRIJEGU VIDITE TKO NAS VODI JOŠ IZ NJIH NIJE IZIŠLA JUGOSLAVIJA GDJE SU BRANITELJI UDRUGE MLADEŠ HDZ I OSTALI NIJE IH SRAMOTA DA IM PJEVA ONI KOJI JE 91 PJEVAO ČETNICIMA U KNINU TO JE PRAVO LICE ONIH KOJI VODE ŠIROKI BRIJEG

  • Sta je tu cudno, tako nam je vec 22 god. I biti ce jos toliko. Dok nas ne nestane ili dok se ne pogase drzavne firme. Tako je i kod bosnjaka, srba i kod nas hrvata. To je taj mentalitet pokvareni koji se ne moze promjeniti…

    • U sridu…većih licemjerja od nas balkanerosa nema nigdi na kugli zemaljskoj…prvi redovi u crkvama/dzamijama a cim izade vani Bogu nogu ukrasti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.