Revizija branitelja HVO-a i u Hrvatskoj

Ako se krene u realizaciju Prijedloga zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja, mogao bi se negativno odraziti i na primanja koja umirovljeni pripadnici HVO-a primaju iz Hrvatske, piše Večernji list.

Prema tvrdnjama Federalnog ministra rada i socijalne skrbi Vjekoslava Čambera, koji je bio na sjednici Vlade FBiH protiv usvajanja Prijedloga zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja, sporni zakon bi mogao izravno utjecati na smanjenje naknada koje sad primaju umirovljeni branitelji HVO-a. Osim toga, tvrdi da imaju informaciju kako Vlada Hrvatske zbog branitelja HVO-a kojima isplaćuje oko 6000 vojnih mirovina, planira utemeljiti institut za medicinsko vještačenje.

O toj akciji ministar branitelja i invalida rata Federacije BiH Zukan Helez već je u više navrata razgovarao s kolegama iz Vlade Hrvatske. No, do sada o takvoj mogućnosti, koja će zabrinuti mnoge umirovljene branitelje HVO-a, nije se nitko službeno oglasio. Oni su još prije dvije godine od Zavoda za mirovinsko osiguranje Hrvatske tražili popis dobitnika najviših odličja pomoću kojih su bivši pripadnici HVO-a ostvarili prava na povlaštenu mirovinu.

Federalna Vlada dala je svoju suglasnost da mjerodavni ministar za pitanja branitelja i invalida rata Zukan Helez, kako piše u službenoj odluci, ostvari kontakte i održi sastanke s predstavnicima Ministarstava branitelja i obrane RH i Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje vezano uz provjeru statusa dobitnika najvećih ratnih odličja i mirovina.

Radi se, kako je Večernjak već pisao, o popisu od 1002 takve potvrde koji se još prije dvije godine na zahtjev Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata počeo provjeravati u Ministarstvu obrane RH, a danas se popeo na više od 2500 osoba za koje se sumnja da su odluku o povoljnijem umirovljenju dobile na temelju krivotvorenih ratnih priznanja i odličja, kao što su Red hrvatskog trolista, Red Nikole Šubića Zrinskog i Red kneza Domagoja s ogrlicom.

Uvidom u prezentiranu dokumentaciju, Ured za reviziju rada institucija Federacije BiH utvrdio je da je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje prvi popis za provjeru izdanih odličja Ministarstvu obrane RH uputio još 20. i 26. prosinca 2008. U međuvremenu je promijenjena vlast u Hrvatskoj i od nove Vlade tražit će se pomoć da se dođe do spomenutih informacija oko čega se već nekoliko mjeseci podiže političko-medijska bura u Sarajevu, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.