Republikanci odbacili Trumpovu ideju o odgađanju izbora

Visoki republikanski alužbenici u Sjedinjenim Američkim Državama odbacili su prijedlog Donalda Trumpa da se odgode predsjednički izbori koji su zakazani za studeni ove godine.

Trump je predložio prolongiranje izbora zbog navodne nedoumice povezane s prevarom. Kako je sugerirao, glasanje putem pošte moglo bi dovesti do nepravilnosti i netočnih izbornih rezultata.

Vođa većine u Senatu SAD-a Mitch McConnell i vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu SAD-a Kevin McCarthy odbili su Trumpovu ideju.

Senator McConnell rekao je da nikada prije nisu odgođeni predsjednički izbori u SAD-u te da neće biti ni sada.

Nikada u povijesti ove zemlje, kroz ratove, ekonomske padove i Građanski rat, nije se dogodilo da nismo održali izbore u zakazano vrijeme. Naći ćemo način da se to ne dogodi i ovog trećeg studenog, kazao je McConnell, prenosi BBC.

McCarthy je također podcrtao da se ne može odustajati od izbora. Trumpov saveznik, senator Lindsay Graham, također je rekao da odgoda “nije dobra ideja”.

Podsjetimo da Trump nema ovlasti za odgađanje izbora jer bi svako prolongiranje morao odobriti Kongres SAD-a.

Trump je pak istaknuo da bi se izbori trebali odgoditi sve dok građani ne budu mogli “pravilno i sigurno” glasati. Podsjetimo da američke savezne države žele olakšati stanovništvu time što će omogućiti glasanje putem pošte, kao mjeru zaštite javnog zdravlja tijekom pandemije koronavirusa.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.