Republika Srpska tužila Bošnjake UN-u: Oni stvaraju probleme, a ne mi

Vlasti u RS-u već godinama Vijeću sigurnosti UN šalju ovakva pisma iako to od njih nitko ne traži niti ih tko čita, a sve to čine u nastojanju da ublaže i preinače procjene koje tom tijelu sukladno svom mandatu svakih pola godine podnosi visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko.

On će svoje najnovije izvješće Vijeću sigurnosti predstaviti 8. svibnja.

Iz Banja Luke požurili su prije tog datuma iznijeti ocjene kako Bošnjaci stvaraju probleme odbijajući prihvatiti izmjene izbornog zakona, kako SAD pomažući medijima u BiH pokušava utjecati na rezultate izbora planiranih za listopad te da je BiH postala utočište radikalnih islamista kojih je sve više nakon vojnog poraza tzv. Islamske države u Siriji i Iraku.

Opasnost od terorizma u BiH je porasla. Građani BiH koji su se pridružili IS-u vraćaju se u BiH koja postaje sigurno utočište ektremistima. Stranka demokratske akcije (SDA) je tijekom rata pozvala mudžahedine u BiH. Porast broja ekstremista je prijetnja BiH i nije samo briga za građane RS, već i zemlje članice EU, jedan je od navoda iz banjolučkog pisma poslanog u New York.

 

SDA je označena i kao glavni krivac jer do sada nema dogovora o izmjenama izbornog zakona.

Dodik i njegova vlada tvrde kako Bošnjaci na taj način žele zadržati stanje u kojemu je moguće da bošnjački birači Hrvatima biraju predstavnike u tijelima vlasti.

Analiza vlade RS koju je svojim popratnim pismom podupro entitetski predsjednikMilorad Dodik sadrži ocjenu kako su netočne tvrdnje o sve jačem destruktivnom ruskom utjecaju u RS te kako nema ničega spornog u pojačanom naoružavanju policije u tom entitetu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.