Renault EZ-GO: Automobil za početak budućnosti

Konceptni Renault EZ-GO više je od konvencionalnoga automobila. Istodobno je i vozilo i usluga.

Dio je ekosistema pametnih urbanih sredina koje razvijaju gradovi, općine i privatni sektori, a njegova modularna platforma omogućava upotrebu i u druge svrhe. Renault EZ-GO tek je prvi član porodice konceptnih automobila koji će se predstaviti tijekom 2018. godine.

Kao prvo vozilo svoje vrste, Renault EZ-GO je električno robotizirano vozilo koje omogućava dijeljenje i upotrebu bez vozača. Kreirano je za prijevoz do šest putnika u urbanim sredinama, a prati ga posebna stanica koja se savršeno uklapa u okruženje.

Renault EZ-GO pruža rješenje mobilnosti na zahtjev. Funkcionira kao usluga za trenutnu rezervaciju pomoću aplikacije ili s određenih stanica u gradu, ovisno od želja korisnika. Uslugom mogu upravljati privatne ili javne organizacije, a potencijalno može raditi 24 sata dnevno i dopunjavati privatne automobile ili čak gradski prijevoz, kao što su podzemne željeznice ili autobusi. Renault EZ-GO spaja fleksibilnost i udobnost putničkoga automobila s efikasnošću i sigurnošću javnog prijevoza.

Konceptni Renault EZ-GO predstavlja Renaultovu viziju buduće usluge mobilnosti na zahtjev koja će biti prava prednost svakoga grada, pa čak i njegov prepoznatljiv simbol, predstavljajući njegovu filozofiju i predanost pružanju održive i efikasne mobilnosti za svakoga. Pored toga, funkcionalni aspekti Renaulta EZ-GO omogućuju mu da u gradu ispunjava dvostruku svrhu.

Prvo, pojednostavnjuje putovanje za sve, bilo da je riječ o pojedinačnom prijevoznom sredstvu ili o dijelu rješenja koje uključuje više vozila. Drugo, cjenovno će biti pristupačno, jer je riječ o dijeljenoj usluzi, a korisnicima će smanjiti stres i ponuditi nova rješenja, budući da više neće morati voziti, što će im osloboditi vrijeme za slobodne aktivnosti ili obavljanje posla.

Vrlo važno, Renault EZ-GO ima i pozitivan utjecaj na gradove. Osim što potiče dijeljenu mobilnost koja sama po sebi poboljšava protok prometa i smanjuje broj potrebnih parking mjesta, zahvaljujući konstrukciji bez emisija, pametnim sustavima električne mreže i racionalnom korištenju baterije, poštuje okolinu, tih je i ne zagađuje.

Neobičan trapezoidni oblik, mala visina i velike staklene površine čine Renault EZ-GO pravim prozorom u grad, ali manje nametljivim od tradicionalnih vozila gradskoga prijevoza. Istodobno, plitak kut omogućava jednostavan ulazak s putnim torbama, dječjim ili invalidskim kolicima.

Sjedeće površine bez pregrada između putnika su udobne i konstruirane za uživanje, a instalirani ekrani putnicima ili, pak, prolaznicima pokazuju korisne informacije o gradu. Također, putnici mogu puniti svoje pametne telefone preko indukcijskih punjača.

S tehničke strane, bočne plohe Renaulta EZ-GO sastavni su dio uglađenog i pametnoga dizajna. Osim što štite ovjes i kotače, manje su zahtjevni kod održavanja i čišćenja te na radost prolaznika sprječavaju prskanje oko vozila.

Prozori Renault EZ-GO ima goleme staklene površine zakrivljene prema bokovima dužinom cijeloga krova, što putnicima omogućava širok i nesmetan pogled na grad. Platforma s električnim motorom mase 300 kg pozicioniranim na stražnjoj osovini konstruirana je za veću udobnost.

Zanimljivo, ispod ”staklene” karoserije skriva se Renaultova 4Control šasija, koja omogućava upravljanje svim kotačima, kako bi EZ-GO imao veću okretnost i sigurnost u gradskoj vožnji.

S druge strane, Renault EZ-GO u pokretu koristi potencijal aktivnoga ovjesa, koji podigne automobil za nekoliko centimetara kako bi lakše prelazio preko izbočina ili, recimo, ležećih policajaca.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.