Remen ili lanac: Koja je opcija bolja za motor automobila i na što treba pripaziti kad kupujete rabljeno vozilo?

Remenski prijenosi su ograničeni na vremenski period zamijene neovisno o prijeđenim kilometrima, najčešće između 5 do najduže 10 godina.

Svakako je bitno prilikom kupovine rabljenog vozila se informirati kada je interval zamjene zupčastog remena ili lanca, objašnjava HAK-ov tehnički savjetnik Marin Morava.

Ako nije navedeno da je servis zamijenio sve potrebne dijelove, a bilo je već potrebno zamijeniti ih, štete nastale otkazivanjem remena mogu biti višestruko veće od zamjene tog dijela. Dakle, ukratko, zupčasti remen ili lanac spaja bregastu osovinu (kod nekih motora i vodnu pumpu) i radilicu motora. Pucanje lanca/remena dovodi to velikih oštećenja u motoru (pucanje ventila, oštećenje klipnjača…).

Idemo sada vidjeti karakteristike lanca i remena, piše HAK Revija.

Lanac

Pretežno lančani prijenosnici nemaju određen interval zamijene po prijeđenim kilometrima od strane proizvođača i kod redovite zamijene odgovarajućeg motornog ulja i filtra nije ih potrebno mijenjati do nekog većeg otvaranja ili servisa motora od 200.000 km do 300.000 km. Tad je preporuka zamijeniti lanac, ako je već zbog neke neispravnosti otvoren motor.

Uglavnom, ovaj tip prijenosnika je prvotno zamišljen da može izdržati koliko će trajati i motor. Zvuči idealno, no nažalost često nije uvijek tako.

Pojedini proizvođači su kod novijih generacija motora smanjili dimenzije lanca kako bi olakšali pojedine mase u pokretu i dobili bolje karakteristike motora, ali nažalost približili su se i ranijem otkazivanju lanca. Potrebno je dobro provjeriti prije kupovine s ovlaštenim servisom je li predmetni motor sličnih karakteristika. Pojedine motore potrebno je kompletno izvaditi iz vozila kako bi se zamijenili lanac motora i svi potrebni popratni rezervni dijelovi.

Remen

Remenski prijenosi su ograničeni na vremensko razdoblje zamijene neovisno o prijeđenim kilometrima, najčešće između 5 do najduže 10 godina, ovisno kako je proizvođač propisao, a potreba zamjene remena prema prijeđenim kilometrima je također različito definirana kod svakog proizvođača ili generacije motora. Zamjene su u širokim rasponima od 60.000 do 240.000 km kod određenih novih generacija motora pa je obavezno konzultirati se sa servisom oko uvida kada je potrebno zamijeniti zupčasti remen za vaš motor, piše HAK Revija.

Uglavnom, ako se na motoru mijenja zupčasti remen u prosjeku svakih 200.000 km ili 10 godina vrlo vjerojatno će to biti puno povoljnije i pouzdanije rješenje od lančanog prijenosnika za kojeg možete čuti od servisa da je sklon pucanju, a proizvođač mu čak i ne odredi potreban interval zamijene već samo potrebnu kontrolu u servisu prilikom redovnog servisiranja vozila. Servis vas može informirati da dolazi do pucanja lanca između 120.000 km do 200.000 km i da ga je preporuka mijenjati, a cijena troška zamjene i rezervnih dijelova može i do tri puta biti veća nego zamjena zupčastog remena.

Važno je znati ako dođe do neplaniranog kvara na sustavu popravak vozila može ovisno o dostupnosti rezervnih dijelova te potrajati od 15 do 30 radnih dana pa je zgodno na vrijeme uvjeriti se je li sustav distribucije motora pravilno i na vrijeme održavan sukladno uputama proizvođača ili prema preporukama servisa.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

 • Kod zupcastog nije problem zupcasti kajis. U njega su ugradene zice, kao i u gumi od auta.
  Problem su lezaji preko kojih zupcasti prelazi. Iz lezaja zbog vrucine ispari mast i lezaj se pokvari.
  Problem su i vodene pumpe koje imaju plasticnu pogonsku remenicu i puknu u sred voznje.
  To vam je ovako: Vozite se fino 140 km/h i pukne vam ta remenica= puna kocnica. Svi letite kroz auto.
  Zato je lanac bolji. On pocme klapati, onda se lagano lampica pali zato sto odstojanje izmedu bregaste i radilice vise nije isto. Ako dalje vozis, sam si kriv! Ti automobili su kod majstora poznati.
  Opel Mocca X sa 1.6 CDTI motorom (Euro 6) je super. Lanac, mala potrosnja i jos bolje da je automatski mjenjac koji je pravi sa “Wandlerom”. Kao i mercedes vozila a ne kao VW mjenjaci koji su u biti automatizirani mjenjaci. I svi se kvare zato sto nisu namjenjeni za puno tereta i losih cesta.

 • Ovo140=puna kočnica je najveća glupost kolju sam čuo ove godine. Kako si do toga došao majketi?
  Sve ostalo se slažem.

  • Maka je sjedio u kafiću odma do dva mehaničara koji su o tome pričali. Nije sve upamtio, a još manje je shvatio.

  • Zupcasti pukne, motor blokira jer ventili udaraju u klipove. Motor je preko kvacila spojen sa pogonom i umjesto da vozac koci ovdje motor koci. Rade li ti klikeri Zrinko Tuticu?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.