Najznačajniji salon automobila na svijetu pred gašenjem

Nakon što je samo nekoliko dana prije premijere otkazan, međunarodni salon automobila u Ženevi nećemo vidjeti ni ove, a ni iduće godine.

Prvo otkazivanje najprestižnijeg svjetskog autosalona, i jedinog velikog koji se održavao na neutralnom terenu, dogodilo se zbog pandemije koronavirusa.

Početkom ožujka se još mislilo kako će salon biti održan na jesen, a onda je stiglo novo otkazivanje. Sada pak organizator obavještava kako uslijed očajnog interesa potencijalnih izlagača salona neće biti ni dogodine. A tu loše vijesti ne staju, piše Index.

Geneva International Motor Show (GIMS) je salon koji su podjednako voljeli izlagači, posjetitelji, ali i mediji. Sada bi mogao lako otići u povijest. Naime, organizator je nagomilao gubitke i očito više nema snage i interesa organizirati jednu od najvećih automobilskih manifestacija.

Pandemija je uzela danak svima pa su tako svoje najjače aute brojni proizvođači predstavili digitalnim putem. Jedan od rijetkih kojeg još čekamo je Rimac i konačni C_Two s novim imenom. No, i bez njega postalo je jasno kako se automobilski noviteti mogu predstavljati putem interneta, što je gotovo jednako efektno, ali i nemjerljivo jeftinije.

Organizator ženevskog salona stoga organizaciju događajastavlja na stol i nudi drugim zainteresiranima izazov organizacije. Zasad mora odlučiti Palexpo u čijim se prostorima održava salon, a onda će vjerojatno biti ponuđeno i drugima da sudjeluju, piše Index.

Zaklada koja stoji iza organizacije dosadašnjeg salona mora se u međuvremenu nositi s više od 10 milijuna švicarskih franaka gubitaka zbog ovogodišnje odgode, a pritom ne može računati ni na pomoć lokalnih vlasti. Naime, mjerodavne institucije kantona i Ženeve su ponudile zajam uz uvjet da se prvi milijun vrati već dogodine, a iduće izdanje održi 2021. godine, što je za organizatora očito neizvedivo. Pogotovo jer su izlagači već izjavili da ih sudjelovanje na GIMS-u za 2021. godinu ne zanima.

Podsjetimo, ženevski salon automobila je najveći javni događaj u Švicarskoj. Redovito je privlačio preko 600.000 posjetitelja i desetak tisuća novinara, a ekonomski učinak se procjenjivao na preko 200 milijuna CHF.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.