Rekordan broj prijavljenih za glasovanje iz inozemstva | Jabuka.tv

Rekordan broj prijavljenih za glasovanje iz inozemstva

Ministarstvo vanjskih poslova BiH se zahvaljuje svim bh. građanima izvan domovine, koji su iskoristili svoje demokratsko pravo, i do ponoći 1. rujna se registrirali za glasovanje na Lokalnim izborima 15. studenog 2020. godine.

Rekordan broj prijavljenih, koji prema posljednjim informacijama iznosi preko 100.000 pristiglih neobrađenih prijava, pokazuje sve veću odgovornost bh. građana prema domovini, ali i njihovu želju da svojim sudjelovanjem u demokratskim procesima kreiraju budućnost lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo vanjskih poslova je ove godine prvi put formiralo Tim za podršku provedbi Lokalnih izbora, koji je u proteklih mjesec dana svakodnevno bio na usluzi bh. građanima, s ciljem bolje informiranosti i otklanjanja problema prilikom registracije. Članovi ovog Tima su u proteklom razdoblju održali i niz sastanaka u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u nekoliko europskih zemalja, na kojima su nazočili predstavnici bh. udruga i klubova. Činom formiranja tima i aktivnostima u proteklom razdoblu, kroz angažman bosanskohercegovačke diplomatsko-konzularne mreže, dodatno su animirani državljani Bosne i Hercegovine da izvrše registraciju za izbore.

Broj prijavljenih građana za glasanje putem pošte i u DKP-ima, značajan je iskorak u razvoju svijesti bh. građana o sudjelovanju na izborima, ali i u sazrijevanju odnosa prema domovini. Aktivnosti MVP-a kroz sastanke u veleposlanstvima i konzulatima, na kojima su bh. građani iznosili svoje probleme i prijedloge, put je kojim se u budućnosti treba nastaviti graditi odnos prema našim državljanima u inozemstvu. Odgovornost bh. građana i zainteresovanost za uključivanje u procese u domovini, nama je dodatni motiv da nastavimo graditi i unaprijeđivati odnos kojim će državljani Bosne i Hercegovine biti zadovoljni, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova BiH.

Koristim se ovom prilikom i da se zahvalim svim udruženjima koja okupljaju bh. državljane u inozemstvu, ali i pojedincima, koji su naporno radili na registraciji za predstojeće Lokalne izbore. Najiskrenije se nadam da naš trud neće biti uzaludan, te da će bh. građani koji su se registrirali, kada dođe vrijeme, iskoristiti svoje pravo i glasati, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj: