Reisov savjetnik postaje veleposlanik BiH: Predsjedništvo ga imenovalo mimo Dodika

Predsjedništvo BiH izabralo je u četvrtak Muhameda Jusića, inače savjetnika za medije reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića za budućeg veleposlanika BiH u Saudijskoj Arabiji.

Time je iz utrke otpao načelnik Općine Ilidža Senaid Memić koji je također imao želju zaploviti diplomatskim vodama, a za što je imao i određenu podršku rukovodstva SDA, doznaje Klix.ba.

Iz izvora u Ministarstvu vanjskih poslova BiH doznaje se da je na ovoj 12. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH Muhamed Jusić izabran za budućeg veleposlanika u Saudijskoj Arabiji.

Muhamed Jusić je islamski teolog i arabist, analitičar događanja na Bliskom istoku i Balkanu. Autor je nekoliko knjiga i studija o arapskom svijetu i islamu, a radi i kao kolumnist u nekoliko bh. medija.

Neslužbeno se doznaje da se njegovom imenovanju jako protivio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, no odluka je ipak donesena.

Prema proceduri imenovanja veleposlanika, nakon što Predsjedništvo BiH donese odluku o imenovanju osobe na dužnost veleposlanika BiH, ta se odluka skupa s biografijom imenovane osobe dostavlja Ministarstvu vanjskih BiH koje zemlji prijema potom upućuje zahtjev za agreman.

Da bi osoba stupila na funkciju veleposlanika potrebno je da zemlja prijema odgovori pozitivno na agreman, a rok za odgovor je dva mjeseca. Ukoliko se ne odgovori u roku dva mjeseca to se smatra kao “prešutni odgovor” odnosno odbijanje.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • PA , PO IZGLEDU JE SPREMAN, A JE LI PO PAMETI?!? ALI AKO PRICA ARAPSKI, TO JE PREDNOST, TO JE DOBRO! ONDA NE TRIBAJU SARADNICI I OSTALI PREVODIOCI! DRZAVA CE MOLIONE USTEDIT! NJEMU NEKI SOBICAK SA KUPAONOM I KUJNOM, TO MU DOSTA!

  • Bar je kvalificiran za posao.
    Članak je lijepo napisan i komentari su normalni. Sada trebaju za veleposlanika u Vatikanu postaviti savjetnika kardinala Puljica a u Rusiji savjetnika mitropolita Dobrobosanskoga.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.