Regiju, kao i BiH, najviše zabrinjava nezaposlenost

Balkanski barometar Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) pokazao je da ispitanike najviše zabrinjava nezaposlenost te kako su pesimisti da će stanje biti pozitivnije.

Radna mjesta

Ti rezultati slični su onima iz prošle godine, a ponovno je ispitano 7000 osoba, iz BiH, Albanije, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije i Makedonije. Balkanski barometar, koji je prvi put objavljen 2015. godine, predstavlja godišnje istraživanje stavova, iskustava i mišljenja u ekonomijama obuhvaćenim strategijom Vijeća pod nazivom “Jugoistočna Europa 2020.”, strategija za radna mjesta i prosperitet u europskoj perspektivi.

Istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije iz Beča Vladimir Gligorov jučer je u Sarajevu predstavio rezultate istraživanja, a istaknuo je da se ekonomije u regiji blago oporavljaju, tako da se to reflektira i na očekivanja ispitanika. – Ipak, veliko je nezadovoljstvo politikama, a država se kroz ovo istraživanje vidi kao teret – naveo je Gligorov te dodao da ne postoji ozbiljnija nada da će se promijeniti način političkog upravljanja u cijeloj regiji. Barometar je pokazao kako su ispitanici na Kosovu najveći optimisti i da se nadaju boljem stanju u budućnosti. Gligorov je kazao da javnost podržava regionalnu suradnju te smatra da bi, između ostalog, mogla biti od velike koristi u sektoru sigurnosti. Prosperitet u europskoj perspektivi, rezultati su istraživanja, Hrvati ne vide i imaju dosta negativnih mišljenja, dok su Slovenci jako zadovoljni.

Uzroci nezaposlenosti

– Ljudima Europska unija znači mogućnost da se ode iz ove regije, da se putuje i tamo radi – rekao je Gligorov.

On je naglasio da su se ispitanici ovogodišnjeg istraživanja žalili i na korupciju za koju smatraju da je veliki problem i jedan od uzroka nezaposlenosti. Balkanski barometer, pojasnili su iz Vijeća za regionalnu suradnju, alat je u kojem se rezimiraju viđenja šire javnosti, ali i poslovne zajednice o različitim pitanjima kojima se bavi strategija jugoistočne Europe 2020.

Njime se pruža niz statističkih podataka o ekonomijama u jugoistočnoj Europi, čime se omogućuje izravna usporedba s istraživanjem iz prethodne godine, a daje se i uvid koji može pomoći pri analiziranju glavnih makroekonomskih trendova u regiji s ciljem da se utvrde glavna pitanja i oblikuju buduće politike.

(FENA)

Komentiraj: