Redovi pred šalterima stvar prošlosti, uvodi se elektronički potpis u BiH

Nakon nešto više od deset godina na vidiku je rješenje glede primjene Zakona o elektroničkom potpisu, čija bi primjena u praksi bitno olakšala živote građana, vlasnika privatnih tvrtki te stranih investitora koji su radi rješavanja papirologije danima čekali pred šalterima različitih administrativnih službi, piše Večernji list BiH.

Vijeće ministara BiH dostavilo je zastupnicima Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH odgovor u kojem se, između ostalog, spominje kako je riješen dugogodišnji pronalazak stručnjaka koji bi pratili izdavanje certifikata za elektroničko predstavljanje.

Radi se o šefu Ureda za nadzor i akreditaciju te stručnom savjetniku za nadzor i akreditaciju.

“Ured je počeo s radom 15. siječnja 2018., čime su se stekli”,  kako stoji u priopćenju, “uvjeti za primjenu Zakona o elektroničkom potpisu.”

Ako primjena Zakona na svim razinama vlasti započne tijekom ove godine, razne administrativne službe, odjeli, sudovi, uredi… izvan uporabe stavit će pečat koji je služio građanima i pravnim osobama za ovjeru raznih dokumenata, a uvest će, po uzoru na zemlje EU-a, elektronički potpis.

Ukidanje pečata i uvođenje elektroničkog potpisa, pojednostavljenim rječnikom rečeno, znači manje čekanja na šalterima, manje administracije, birokracije, eliminiranje nepotrebnih birokratskih procedura i u konačnici brže dobivanje traženih dokumenata.

Zapravo se radi o univerzalnom elektroničkom dokumentu koji kroz računalni sustav stvara elektroničko poslovno okruženje za promet elektroničkog dokumenta u državnoj upravi, pravosuđu, gospodarstvu i drugim oblastima.

Tako se stvaraju uvjeti za razvoj konkurentne ekonomije i učinkovitije i racionalnije državne uprave, a kroz uspostavljanje e-Servisa ostvaruje se bolja međusobna komunikacija između poslovnih subjekata, državne uprave i građana jer smanjuje troškove poslovanja, doprinosi uštedama, stvara veću dodatnu vrijednost, smanjuje “sivu ekonomiju” i minimalizira korupciju.

Prema objašnjenju Federalnog ministarstva prometa i veza, Zakon o elektroničkom potpisu, zajedno s već usvojenim Zakonom o elektroničkom dokumentu, predstavlja cjelinu koja omogućava primjenu najviših i najboljih tehničkih, tehnoloških, informacijskih i komunikacijskih dostignuća u pravnim sustavima EU-a i svijeta.

Usvajanjem ovoga Zakona građanima, poslovnim i drugim subjektima omogućava se da svoje obveze ili zahtjeve prema upravi obavljaju na učinkovitiji način uz minimalne troškove i manji broj fizičkih kontakata s tijelima uprave, i to preko više različitih elektronički baziranih kanala za isporuku servisa (web, mobilni telefon…).

U Ministarstvu prometa i veza BiH više su puta istaknuli kako će uvođenje elektroničkog predstavljanja omogućiti drastično smanjenje operativnih troškova tvrtki ili fizičkih osoba, osigurati digitalne preslike za sve stranke, a svi aktivni dokumenti bit će lako dostupni i na jednom mjestu.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.