Realnost radnika u BiH: Budi sretan što imaš posao

Posljednji slučaj fizičkog zlostavljanja izazvao je burne reakcije i izvan naše zemlje, pa se postavlja pitanje što se treba dogoditi da nadležni konačno adekvatno reagiraju i zaštite radnike?

Neisplaćivanje plaće, neplaćanje prekovremenih sati, otkazi u slučaju trudnoće, ucjene, mobing, nezakoniti zahtjevi poslodavaca, sve je ovo realnost radnika u Bosni i Hercegovini.

Radi i dnevne i noćne smjene. Plaću ne smije tražiti, jer, kažu, budi sretan što imaš posao. Ukoliko se požali zbog prekovremenog rada, može čak i biti ucijenjen, trpjeti psihičko zlostavljanje ili čuti onu famoznu rečenicu: „Ako ima bolje idi“. Često iako ostane i bez zarađenog novca, gubi i vrijeme i dostojanstvo. Zvuči poznato? Da, zvuči mnogima koji se zbog straha i dalje ustručavaju tražiti pomoć i javno progovoriti.

Za 10 mjeseci Radnički pokret je zaprimio preko 8.000 prijava putem maila, gdje smo mi pokrenuli veliki broj postupaka prema sudu i ostalim organima. Dosta tih prijava smo riješili direktno sa poslodavcem, ističe Dražan Pejaković iz Udruge građana „Radnički pokret“.

Da su prava radnika samo na papiru jednoglasni su i građani na ulicama, izvještava BHRT. Ukoliko mu je narušeno bilo kakvo pravo, radnik se može javiti Radničkom pokretu, gdje će dobiti čak i pravnu pomoć, ombudsmanima, sudovima, inspekcijama, ali i Savezu samostalnih sindikata, iz kojeg navode da će slučaj u Jablanici pokrenuti mnoga pitanja.

Ovo je jedan početak onoga što ćemo dobivati u narednom periodu kada će se zahvaljujući ovoj našoj kolegici, nažalost zbog onog što joj se dogodilo, i drugi odlučiti da izađu i javno kažu sa čime se sve suočavaju na radnim mjestima, tvrdi predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Iako Zakon o radu Federacije štiti prava, odvjetnik Ajanović navodi da stvara i konfuziju i daje kratke rokove, a mnogi radnici nisu ni upoznati s tim. Iako je sporni član koji je regulirao obavezu radnika da se prvo obrati poslodavcu za ostvarivanje prava, za koje smatra da mu je povrijeđeno, izmijenjen, problem je i dalje prisutan.

Cijena rada u FBiH najveća u Europi

Ostalo je da radnik se može obratiti poslodavcu, ali ostala je obaveza da se radnik prije podnošenja zahtjeva sudu za zaštitu prava mora obratiti poslodavcu, kaže odvjetnik Mirnes Ajanović.

U praksi se ipak, dodaje Ajanović, suci vode Europskom konvencijom i radnik može podnijeti prijavu i bez obraćanja poslodavcu, iako odvjetnici savjetuju suprotno.

Ako u roku od 30 dana poslodavac ne odgovori, rok je 90 dana za podnošenje zahtjeva za zaštitu prava sudu. Znači, ukupno 120 dana od dana saznanja. Nakon toga radnik više nema prava, osim za novčana potraživanja i štetu, to je tri godine, kaže on.

Nerijetko se odvjetnici susreću sa primjerima kršenja prava, a veći problem predstavlja upravo neupućenost u rokove, ali i njihovo trajanje, pa tako za diskriminaciju rok za prijave traje samo 15 dana. S druge strane, Ajanović navodi da se mnogi slučajevi u sudovima rješavaju u korist radnika.

Izmjene zakonskih regulativa su put ka rješenju radničkih problema. Radnička prava su ljudska prava i njihovo nepoštivanje potiče nejednakost u društvu, lošiji položaj, izloženost eksploataciji, upozoravaju iz sindikata. Hoće li nadležni konačno adekvatno stati u zaštitu svakog radnika, ili ćemo nastaviti brojati one koji ta prava traže u drugim zemljama?

(www.jabuka.tv)

16 komentara

 • Sretni su svi oni koji su otišli vani i rješli se nepotizma i svake nevaljalosti,malih plaća i nepoštivanja,pa u tuđem svijetu zarade i plaću i mirovinu s tugom što su ostavili stare roditelje i dom.

 • Pa pogledajte samo auta iz Njemačke, kome nije dobro guluti nocne za 1300 KM ode vani! I ja cu brzo, jes me briga!
  Zbogom nepotizam, tlačenje i mobing!!!!!
  Ciao!!!!

  • Treba malo i glavu upalit… auta su rentana ili na kredit, 90% njih sto se dovozi…. evo ti ovog slucaja na zovnici sto se razbio maserratijem, molili policiju da napise da je trijezan da moze osiguranje naplatiti, auto rentan…

 • Mnogi nisu zavrijedili ni topli obrok a ne platu,ah kuku lele majko mila neman vremena na mobitel ni osmrtnice pogledat.

 • Više rada manje priče.
  A gazde neka budu poštene ( čast izuzecima) i daju osnovna prava radniku slobodan dan, prekovremeno platiti, odmora barem 20 dana ili im nece imati ko raditi.
  Tužno je što ljudi odoše vani.

 • radnici rade do 5, 6, 7 sati poslije podne, ma kakve korišti iza 3,4 sata ima posodavac do tog vremena je svaki radnik istrošena roba, oni su dali do tih sati svoje, poslije tog sve ide na štetu posodavca , ćovjek je umoran, nije konj, i još za tih tisuću maraka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.