Cijena rada u FBiH najveća u Europi

Poslodavci su istaknuli kako poslovanje u Federaciji BiH guše glomazna i skupa administracija, neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a poseban problem su nedostatak radne snage, kao i nerealne evidencije službi o nezaposlenim osobama.

Na sastanku izaslanstva Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Državama u BiH Michaelom J. Murphyem upućen je poziv vlastima na suradnju s Udruženjem, priopćila je ta asocijacija.

Murphy je naglasio kako Udruženje marljivo radi na pripremanju mjera i zakona za olakšanje poslovanja te pozvao rukovodstvo Federacije BiH na usku suradnju s Udruženjem ističući da je suradnja ključ za efikasne reforme.

Na ovom sastanku je naglašeno kako su prioritetne aktivnosti Udruženja sastavni dio dokumenta “Što poslodavci očekuju od vlasti”, prezentiranog vlastima prije i nakon izbora, a ciiljevi su poboljšanje poslovnog ambijenta, ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta, smanjenje opterećenja cijene rada radi povećanja minimalne i svih drugih plaća radnika, liberalizacija tržišta rada i jačanje ekonomsko-socijalnog dijaloga.

Još nema odgovarajuće i blagovremene reakcije vlasti, rečeno je također na sastanku.

Foto: UPFBiH

Ciljevi aktivnosti su jačanje realnog sektora, povećanje zaposlenosti, plaća i stvaranja boljih uvjeta rada, smanjenje odlaska mladih i kvalificiranih kadrova i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

Predstavnici Udruženja upoznali su američkog veleposlanika s aktivnostima Udruženja, kao i stanjem i perspektivama realnog sektora u FBiH te glavnim preprekama i potrebama za unapređenje poslovnog ambijenta i funkcionalnije poslovanje generalno.

Poslodavci su istaknuli kako je cijena rada u FBiH najveća u Europi i da je neophodno smanjiti što prije i parafiskalna i fiskalna opterećenja, kao i da treba urediti zdravstveni sustav na način da teret plaćanja bolovanja koji snose poslodavci bude smanjen s 42 na 15 dana. Također su naglasili da poslovanje u Federaciji BiH guše glomazna i skupa administracija, neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a poseban problem su nedostatak radne snage, kao i nerealne evidencije službi o nezaposlenim osobama.

Poslodavci su također kazali da strane i domaće investitore odbijaju neefikasnost državne administracije, komplicirane administrativne procedure, složenost poreznih i drugih propisa koji izravno ili neizravno utječu na domaća i strana ulaganja, velika parafiskalna opterećenja, nerazvijena komunalna infrastruktura, kao i općenito stvaranje napete političke situacije i nesigurnosti, što nije dobra pretpostavka za investiranje. Ovo je spomenuto i u izvješću o investicijskoj klimi u Bosni i Hercegovini, koji je objavio američki State Department, gdje je upozoreno na kompliciran i nesiguran sustav.

Veleposlanik Murphy bio je na ovom sastanku na čelu izaslanstva Veleposlanstva Sjedinjenih Država, dok su uime Udruženja poslodavaca u FBiH nazočili predsjednik Adnan Smailbegović, direktor Mario Nenadić, potpredsjednica Upravnog odbora Snježana Koepruner, član Upravnog odbora Adem Hanić te članovi Udruženja Kenan Ahmetlić i Ante Miloš.

(Fena | Foto: Freepik)

12 komentara

  • Kod BiH poslodavaca uvijek sve skupo i nedostatak radne snage a isti svake godine uvezu auta od 500000KM. Kad razgovaraju s radnicima oko povišica onda je problem u tome što su firme obiteljske i treba se osigurat obitelj kome pasalo kome ne pasalo. Treba svaki član imat auto od 100000KM i naviše. Kuća napucana na top uz redovnu zamjenu djelova (tv, komp, mobiteli) kojima je istekla amortizacija jer je došao bolji. Radnici prijava na minimalac što svi znaju (uključujući i djelatnike porezne i inspekcije) a razlika do 1300 KM u koverten zi ga. Dio razlike ide i inspektorima kad dođu u kontrolu. Ja nakon 15 razgovora za posao napokon dobi 1 u Sarajevu. Iako i to jad i bijeda ali opet prihvatljivo. Gdje god dođeš kaže 900KM neto godinu dana pa ćemo dalje vidit. Dragi poslodavci ako planirate davat 900KM neto nemojte ni raspisivat natječaje. Radije sjedite sami satak duže svaki dan i to završite što imate. Uštedite 900KM + nekih 400KM doprinosa koji vas i onako kopkaju. Da vam radnici rade džaba bilo bi vam skupo. Tražili bi državu da uvede zakon da vam radnici plate neki novi doprinos zato što su kod vas u radnom odnosu.

  • Ne mogu se u pet godina obogatit pa treba skratit taj period na štetu radnika,nek se država i oni odreknu svog dijela na korist radnika

  • nedostatak radne snage, gospodo draga po tom se vidi koliko su radnici plaćeni, da plaćate kako treba i da je radnik zadovoljan ne bi bilo nedostatka radne snage, vidite samo koliko je radne snage otišlo i odlazi, sve zbog vašeg dobrog plaćanja radnika. Radnik radi za dvije tone peleta. Jao divote ovaj mjesec, došli doma, gradovi puni mladosti.

    • Svugdje je nedostatak radne snage i to nema vele veze sa placom, gradovi su uvijek puni ako mislis na kafice i to ili ti samo izlazis ljeti vanka.

  • Očito je netko glup kako ako radnici odlaze možete reći da su nameti najveći plus cijena rada opet nisu najveći kako se postane milijunas ako je to pola istine pogledajte vile, i vozni park tatinh sinova

  • Ma šta će siroti poslodavci pa ne mogu plaćati pune doprinose. Kako bi im vozni park iznosio više nego kuće radnika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.