Realni sektor nezadovoljan: Mirovine policajaca obračunavat će se prema novom zakonu

Mirovine policajaca u FBiH nakon stupanja na snagu novoga Zakona o MIO će se obračunavati prema Zakonu o policijskim službenicima.

To bi trebalo značiti kako neće biti velikih odstupanja u visinama mirovina onih koji su se umirovili prije i onih koji će biti umirovljeni nakon stupanja na snagu novoga Zakona o MIO, piše Večernji list BiH.

Vlada FBiH u srijedu je utvrdila dopune Zakona o policijskim službenicima FBiH i uputila ih u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Ovim dopunama ispoštovan je sporazum koji je dan ranije postignut s predstavnicima sindikata policijskih službenika. Dopunama je utvrđeno da će obračun njihovih mirovina biti vršen prema Zakonu o policijskim službenicima.

U skladu sa sporazumom sa sindikatima policijskih službenika, Vlada FBiH jučer je utvrdila svoj amandman na prijedlog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kojim je propisano da je policijski službenik, u smislu ovoga zakona, osoba koja je definirana posebnim zakonom na osnovi kojega prava iz mirovinskoga i invalidskoga osiguranja ostvaruje kod nositelja osiguranja.

Precizirano je da je policijski službenik osoba čiji je status definiran posebnim propisom na osnovi kojega i ostvaruje prava iz mirovinskoga i invalidskoga osiguranja, bez vezivanja za prebivalište, čime je izbjegnuta eventualna mogućnost diskriminacije prilikom primjene ove odredbe. Prihvaćen je i amandman koji je podnio Klub zastupnika HDZ-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U obrazloženju je navedeno da su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kao predlagač zakona, prilikom njegova razmatranja utvrdili da se člankom 140. stavkom (5) zadire u stečena prava korisnika mirovina, što može rezultirati pokretanjem mnogobrojnih sudskih sporova, navodi Večernji list.

Ovaj članak odnosi se kako na postojeće tako i na korisnike koji će to pravo ostvariti u budućnosti i predviđa da korisnik mirovine, bez obzira na osnovu ostvarivanja i visinu obračunate mirovine, ne može primiti mirovinu u većem iznosu od prosječnoga iznosa njegove plaće ostvarene u posljednjih pet godina.

Ocijenjeno je da je ta odredba u izravnoj suprotnosti sa stavkom (1) istoga članka koji predstavlja jamstvo postojećim korisnicima prava, zatečenim prije stupanja na snagu ovoga zakona i koji propisuje da se korisnicima prava iz mirovinskoga i invalidskoga osiguranja, koji su ta prava ostvarili prema propisima koji su primjenjivani do stupanja na snagu predloženoga zakona ta prava osiguravaju i dalje u dostignutom iznosu posljednje isplaćene mirovine, navedeno je iz Vlade FBiH.

U obrazloženju su naglasili kako bi provedba ove odredbe kod značajnoga broja korisnika prava dovela do smanjenja visine mirovine utvrđene u skladu sa zakonskim propisima koji su vrijedili u vrijeme priznavanja prava na mirovinu. Vlada se na sjednici izjašnjavala i o više zastupničkih amandmana, ali ih nije prihvatila jer je ocijenjeno da su zahtjevi već definirani prijedlogom Zakona o PIO koji je u parlamentarnoj proceduri.

Ovu odluku Vlade FBiH ne odobravaju članovi Udruge poslodavaca FBiH koji smatraju da Vlada na ovaj način pokazuje popustljivost prema javnom sektoru.

Ovo je samo još jedan u nizu poteza Vlade kojim se jasno definira neravnopravan tretman između javnih, državnih poduzeća i realnoga sektora, na što Udruga poslodavaca FBiH već dulje vrijeme upozorava, priopćeno je iz Udruge poslodavaca FBiH.

Podsjetimo, zbog novoga Zakona o MIO, čije se stupanje na snagu očekuje početkom godine, odnosno novoga načina obračuna kojim bi policajci imali znatno niže mirovine, više stotina djelatnika policijskih agencija već je podnijelo zahtjeve za umirovljenje. Među njima je i zamjenik ravnatelja Granične policije BiH.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • 0vo je još jedan dokaz da ovu zemlju vode budale i dokazani lopovi,mi punimo proračun i većini će mirovina biti 320 km a njima 800 i više.Takvu otimačinu i nepravdu ne rade ni životinje.Kako može biti ista mirovina za 40 i 20 godina staža a o povlaštenim da ne govorimo?mirovinsko osiguranje iosiguravajuća društva su postali legalni lopovi u kojim manjina prolazi odlično(najčešće ne asluženo) a većina je tretirana kao stoka.Primjer ako osiguranik za 40 godina staža uplat minmalac od300km po god.: 40 x3600=144000 plus kamate a ode u mirovinu sa 65 god. koliko treba da mu isplate njegove novce?Naj manje 45 godina.Koliko ih umre nako godinu ,dvije? Rijetki dočekaju 100 godina ili više.Gdje su noooooovci???????

  • Otići će nepismeni poluidioti sad u mirovinu, znam ih imenom i prezimenom. Budale,bijednici,garibi..i imat će duplo veću mirovinu od pismenog i obrazovanog čovjeka sa punim radnim stažom.Pa koja je ovo bijeda od države, Gospode…

  • Ovakav zakon se ne smije donijeti jer se veze za prosječnu plaću koja sada iznosi 856 KM a u realnom odnosno privatnom sektoru 410 KM i koja je to diskriminacija ?U privatnika radniku se i mirovina računa na 410KM to nije normalno???????
    A 90% ljudi nema 856 KM svaki mjesec za 40 godina koliko treba za mirovinu i svi te budući umirovljenici dobiti 326 KM .Svi bi trebali biti sretni da novi zakon ostane bar kao stari i stega da nisu usvojili danas zakon a i za policiju,koja ne smije imati veću plaću od profesora,doktora,pravnika i ne smiju biti povlašteni u mirovini jer su povlašteni u plaći za 30% sto im ulazi u mirovinu i rade 10 godina manje od profesora,doktora i svih ostalih.
    Ovaj zakon treba doraditi na način da se minimalna mirovina poveća bar na 500 KM a da se onima koji su odradili 40 godina da barem 800 KM jer takvih nema mnogo i imaju preko 60 godina života.U Sloveniji je 500 eura mirovina a Hrvatskoj 800 KM koje odradio 40 godina,jer je vrlo diskriminirajuće da istu mirovinu od 326 KM ima tko je radio 40 godina ili 15 godina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.