Reakcije nakon otkazivanja sjednice: Dodik, Džaferović i Komišić slažu se da se ne slažu

Nakon što je danas još jednom otkazana sjednica Predsjedništva BiH, svoje viđenje situacije iznijeli su sva trojica članova ovog državnog tijela BiH.

Prvi se novinarima obratio Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog naroda, kazao je da su svi članovi ove institucije danas bili mišljenja da izvanredna sjednica treba biti otkazana jer se nisu stekli uvjeti za njeno održavanje.

Sva tri člana Predsjedništva su mišljenja da ne treba biti održana sjednica. Razlozi prema mišljenju je da se nisu stekli uvjeti i po mome mišljenju ostavljen je prostor dogovoru u idućih nekoliko dana, da se pokuša naći rješenje. Rješenje je usvajanje i slanje ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg što uopće nije sporna stvar – ni kada je u pitanju stranka ni kad je u pitanju kandidat. Suština je što kod gospodina Dodika ne postoji spremnost da se poštuju svi zakoni ove zemlje, to sam mnogo puta ponovio. Moraju se poštovati zakoni, rekao je Džaferović danas nakon otkazivanja sjednice, prenosi N1.

Šefik Džaferović nakon otkazane sjednice Predsjedništva BiH

Potom je otkrio što je Milorad Dodik najavio ukoliko ne bude dogovora do 5. rujna.

Dodik je kazao da ukoliko ne bude dogovora do 5. rujna, onda će biti sazvana Skupština Republike Srpske i da će se tu raspravljati oko povlačenja suglasnosti da nadležnosti BiH za pitanje obrane Bosne i Hercegovine, VSTV-a i Uprave za neizravno oporezivanje. Kazao sam na to da nitko nikome ne treba prijetiti, da to neće biti dobar potez. Taj potez neće moći proizvesti formalne posljedice jer su to nadležnosti prenesene sporazumom entiteta i koje je prihvatio državni parlament. Bez odluka tri parlamenta ne može se promijeniti, poručio je on.

Otkazana izvanredna sjednica Predsjedništva BiH, Dodik povukao zahtjev

Komšić: To su probali neki 1992. pa gdje su sad?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima nakon što je otkazana sjednice Predsjedništva da se mora naći kompromis.

S obzirom da je politička situacija i da živimo u takvom vremenu da nije važno što piše Ustav. Da se držimo ustava i zakona ne bismo ni došli u situaciju da razgovaramo o ANP-u. imali bi mandatara. Ne bih želio da BiH uđe u krizu i uništimo stvari koje su dobre, prenosi Avaz.

Željko Komšić podjeća na 1992.

Na prošloj sjednici Predasjedništva pokušao sam ići s kompromisom, da verzije koja će omogućiti situaciju gdje nitko neće biti poražen ni specijalni pobjednik. U BiH je važno biti pobjednik, što dugoročno gubite to nikoga ne zanima. Pozivam da nađemo kompromis. kompromis leži u činjenicama koje trebamo prihvatiti, poručio je Komšić.

Na novinarsko pitanje šta je najgori scenarij nakon ovoga, Komšić je odgovorio:

Ide NSRS dokle će nas to odvesti. Nitko neće biti bolji od svega. Kompromis je ono što već imamo. Trebamo prihvatiti činjenice, to je MAP, to je NATO. Postoji bojazan da Dodik iskoristi priliku da se pokrene taj plan za diosoluciju zemlje

To su neki probali i 1992. godine. Gdje su sad ti?

Nađite ih, gdje su, u Haagu i pod zemljom.Ne postoji taj niti se rodio tko može to uraditi. Želim vjerovati da će se dogovor postići, ali se bojim da je ovaj drugi scenarij izvjesniji.

Dodik: “Bošnjaci žele uzrupirati političke pozicije Hrvata i Srba”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je povukao zahtjev za održavanje izvanredne sjednice na kojoj se trebalo glasovati o imenovanju mandatara Zorana Tegeltije, rekao je da “političko Sarajevo želi potpunu majorizaciju Srba i Hrvata u BiH“.

On je kazao da se nakon brzog formiranja Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH očekivalo i formiranje ostalih tijela s obzirom na većine koje su bile vidljive.

Nije bilo sporno da se izabere Srbin za predsjedavajućeg Vijeća ministara, kao ni ime koje je predložio SNSD. Nakon izbora Kolegija PD koji je dogovoren između SDA, HDZ-a i SNSD-a u trenutku kada je to koristilo SDA koji je bio izložen problemima, krenulo se u stalne opstrukcije formiranja ostalih tijela, kazao je Dodik, prenosi Klix.ba.

On je kazao da je BiH ulazila tiho, ali sigurno, u tešku političku krizu koja se manifestuje stalnim krizama.

Dodik je zapitao “gdje piše u Ustavu BiH da postoji nadležnost BiH za financije ili za sud i tužiteljstvo, gdje piše da BiH ima pravo na OSA-u i SIPA-u”.

To nema nigdje u Ustavu, rekao je.

Dodik: “Poduzeo sam sve napore da se vlast formira što prije, ali stalno se rade neke opstrukcije”

Dodao je da nije zakonito i ustavno da jedna osoba bude predsjedavajući Vijeća ministara i predsjedavajući Predstavničkog doma.

Danas se u BiH događa da Bošnjaci uzurpiraju prava Hrvata i Srba. Rade to zato što sve čelne funkcije u BiH drže muslimani. Zvizdić, Izetbegović, Komšić, Džaferović…, kazao je.

Lider SNSD-a je kazao da je u skladu sa Sporazumom, kao jedan od potpisnika, dva puta predložio da se održi sjednica Predsjedništva.

Prva sjednica kada je predsjedavajući odlučio da neposredno prije nje predloži redovitu sjednicu na koju je stavio 30 točaka dnevnog reda, a kada smo krenuli 15 je skinuto. Imajući u vidu da je Komšić zatražio da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara prođe provjere SIP-a i SIPA-e, te provjere su stigle. Tada su mi rekli da njih dvojica neće glasovati za kandidata. Imajući u vidu tu situaciju, gdje bi se žrtvovalo ime kandidata za Vijeće ministara, odlučio sam povući zahtjev za održavanje današnje sjednice, naglasio je na konferenciji za medije nakon neodražane sjednice.

On je kazao da će se sačekati 5. rujna do kada vrijedi Sporazum tri lidera.

Rok do kada vrijedi Sporazum je 5. rujna, a tada nećemo dopustiti da se RS-u uzurpiraju politička prava u političkom Sarajevu. SDA nije nama partner, a ni mi njima, ali jesmo zajedno pobjednici u okviru svojih naroda. Moja politika nije uzurpacija niti majorizacija ikoga u BiH, ali jeste zaštita RS-a, ističe Dodik.

Dalje je kazao da će se, ukoliko se nastavi sa opstrukcijama formiranja Vijeća ministara, razmisliti o povlačenju suglasnosti o Upravi za neizravne poreze BiH.

Ako ne bude Vijeća ministara, RS ima pravo na svoj potez. Ostali su dužni desetine milijuna KM Republici Srpskoj. Je li to nije kršenje zakona?, pitao je.

On je govorio i u problemima s uvozom i izvozom robe, zatim zastoju na izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd na bh. strani.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.