Reakcija na udare: U petak u Mostaru tribina o HVO-u

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), u suradnji s Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskoga rata u BiH, organizira javnu tribinu naziva “HVO – jučer, danas, sutra” koja će se održati u petak 6. travnja 2018. godine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, s početkom u 19 sati

Tribina se održava pod pokroviteljstvom Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

O ovoj temi će govoriti:
Vladimir Šoljić – bivši ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne
Željko Raguž – ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata u BiH
Mladen Begić – ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, ŽZH
Hrvoje Mandić, kao moderator

Javna tribina je dijelom reakcija na nove udare na konstitutivnost Hrvata u BiH koji su uslijedili nakon presude Haaškoga suda u predmetu “Prlić i ostali”.

Naime, prvo su podignute nove optužnice protiv pripadnika HVO-a u kojima se ističe sintagma “udruženi zločinački pothvat”, potom smo imali inicijativu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da se iz naziva javnih poduzeća izbace prefiksi “hrvatski” i “Herceg-Bosna“, a najavljivane su i tužbe protiv Republike Hrvatske povodom spomenutoga predmeta.

Smatramo da su navedeni primjeri novi pokušaji obespravljivanja Hrvata u BiH te pokušaji da se Hrvate svede na manjinu u BiH, o čemu se sve eksplicitnije govori u posljednje vrijeme.

Nedvojbeno je da takve namjere postoje, stoga želimo poslati jasnu poruku da Hrvati nisu nikakva manjina već državotvoran narod bez kojega BiH ne može postojati. Uz to, želimo ukazati na probleme razvojačenih branitelja koji posljednjih mjeseci prosvjeduju na graničnim prijelazima kako bi pridobili pozornost šire javnosti. Ovom tribinom želimo skrenuti pozornost na njihove probleme te iskazati želju da se braniteljima osiguraju osnovna prava i riješe njihovi problemi, navode iz HSPF-a.

Također, važno je podsjetiti da je HVO bio i ostao legalna i legitimna vojna komponenta koja je pretočena u Vojsku FBiH, pa zatim u Oružane snage BiH i kao takva je imala važnu ulogu u očuvanju cjelovitosti BiH što se ne smije zaboraviti.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u petak 6. travnja u 19 sati, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HSPF-a.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Teško nama,koji govornici,koji mozgovi…Šoljiću de ti nama reci kako to da su svi časnici,generali,bojovnici HVO-ne optuženi,osumnjičeni za neke ratne zločine što sa bošnjačke,što sa srpske strane a tebe nigdje…To ti nama objasni,to nas zanima…Čij si ti igrač i za koga radiš…Da smo jasni ,smatram da nitko nije trebo biti optužen,tako ni ti Šoljiću ali vidimo što se dešava.Ti bio min.Obrane a nigdje te,časnici,bojovnici krivi i sudi im se…Malo čudno i nejasno…I ovi što su u Hagu optuženi i osuđeni,,šestorka,,nisu nosili pušku nego su procesuirani po nekakvoj zapovjednoj odgovornosti,što nikom normalnom nije jasno…

  • de mi reci nstrado san u kupresi imam 12 otpusni pisama iz bolinici DOBIJO 50posto invalidninu tj 104km kako ovi domoljubi nisu puske vidili imaju 70 posto i jos hrvatsku penziju kako to isto ko soljic min a nije optuzen

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.