Arhiva NDH mora ostati u Srbiji

Originalna arhivska građa Nezavisne države Hrvatske mora ostati u vlasništvu Srbije, a kopije mogu biti izdane sukladno dogovorima srbijanske vlade i sukladno sigurnosnim procedurama i interesima, stajalište je srbijanskoga ministarstva obrane, piše u srijedu list Politika.

Kako prenosi agencija Tanjug, list je dobio stajalište ministarstva o ovom pitanju povodom zahtjeva Zagreba da se preko Komisije za sukcesiju Hrvatskoj vrati originalna građa koja se odnosi na ustaški režim.

Srbijanska vlada je 1. travnja 2010. formirala Međuresornu radnu skupinu za provođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je zadatak da koordinacijskom tijelu vlade pripremi prijedloge vezano uz zahtjevima država slijednica u pogledu Državnoga arhiva SFRJ, podsjetilo je ministarstvo.

Koordinacijsko tijelo vlade do sada nije tražilo službeno stajalište ministarstva obrane po zahtjevu Republike Hrvatske o potraživanju arhivske građe o NDH pa s tim u vezi Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje, priopćilo je ministarstvo za list, dodajući da su aneksom D Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji se odnose na arhive, utvrđena načela na kojima države slijednice mogu tražiti arhivsku građu, pa je tim u vezi i mogućnost njihove primjenjivosti na fond NDH.

Kako piše Politika, vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda NDH i obrađeno je 555 kutija za koje postoji sumarni i analitički inventar, javlja Hina.

U srbijanskom ministarstvu potvrdili su da su pravne i fizičke osobe iz Hrvatske proteklih godina istraživale dijelove te građe.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.