Reakcija na Nobilovu izjavu o obmani Dragičevića: “Degradira časnu odvjetničku profesiju”

Anto Nobilo, odvjetnik koji je bio dio međunarodnog pravno-odvjetničkog tima, a koji je zastupao obitelj Dragičević u suradnji s odvjetnicima Duškom Tomićem i Ifetom Feragetom, medijima je iznio tvrdnje kako je kompletan slučaj Dragičević baziran na lažnim vijestima.

Sve, sve je fake news. Uzmite sve što je Dragičević govorio, rekao je Nobilo i poručio kako su kompletan slučaj i istraga iskorišteni za političke ciljeve.

Nakon ovog medijskog istupa odvjetnika Nobila, komentar je dao odvjetnik Ifet Feraget koji je je još uvijek odvjetnik obitelji Dragičević i Memić, prenosi Radiosarajevo.ba.

Komentar odvjetnika Ferageta prenosimo u cijelosti:

Nobilu je sigurno poznato da kao odvjetnik, a pogotovo kao već odavno bivši odvjetnik Davora Dragičevića, ima “obavezu poštivati privilegiju odvjetnik-klijent i povjerljivost podataka kada vodi pravnu stvar koja mu je povjerena, što ga sprječava da odaje tajne javnim tijelima vlasti ili privatnim licima” (Konvencija odvjetnika svijeta  svijeta).

Već je općepoznato da je u predmetu David Dragičević, iako su od samog početka postojale okolnosti koje su ukazivale da se radi o ubojstvu, Okružno javno tužiteljstvo u Banjoj Luci otvorilo istragu zbog ubojstva tek nakon 100 dana pod velikim pritiskom javnosti u Banjoj Luci do kojeg je došlo zbog kriminalne konferencije MUP RS od 26. ožujka 2018. godine, na kojoj je ubojstvo Davida Dragičevića prikazano kao slučajnost, a sama žrtva David Dragičević je prikazan kao razbojnik i narkoman, što je sve u potpunosti do danas demantirano. Nakon što je anketni odbor, dakle političko tijelo koje vrši kontrolu zakonitosti rada policije, a u ovom slučaju, po odobrenju VSTV, i kontrolu tužiteljstva, napravio svoj izvještaj, tužiteljstvo je otvorilo istragu zbog ubojstva Davida Dragičevića protiv NN lica, smatra Feraget i dodaje:

U međuvremenu tijekom provođenja istrage su pali u vodu svi dokazi koje je MUP RS prezentirao na kriminalnoj konferenciji za tisak 26. ožujka 2018. godine, a sve ovo je potvrdio i Osnovni sud u Banja Luci prilikom donošenja rješenja kojim se odbija produženje pritvora licu Alen Kukić (nema dokaza da David Dragičević bio u toj ulici i nema dokaza da su sa tim navodnim Davidom Dragičevićem tu bila i druga lica sa kojima se mogao sukobiti i koja su ga navodno gurnula u vodu).

Bitno je naglasiti da se u ovom predmetu još uvijek ne vodi adekvatna istraga (isto kao i u slučaju Dženan Memić), a to je istraga koja se mora voditi u onom pravcu u kojem je usmjeravaju upravo okolnosti samog slučaja. Neprovođenjem adekvatne istrage se stvara prostor za špekulacije, odnosno teorije koje nisu povezane sa stvarnim dokazima. U tom prostoru već zapaženo mjesto zauzima odvjetnik Nobilo.

Nobilo: Slučaj Dragičević je jedna od najvećih obmana u povijesti BiH

Nobilo, koji u svom najnovijem istupanju kaže “da mu se ne da komentirati Davora Dragičevića koji ni za jednu tvrdnju nije dao dokaz”, svojim javnim istupima degradira časnu odvjetničku profesiju. Najprije zbog toga što kao odvjetnik, zbog poštivanja etičkog kodeksa ne bi smio javno komentirati okolnosti slučaja u kojem je otkazao punomoć (advocatus non acusat). Drugi i još važniji razlog je taj da je istina potpuno suprotna onome što tvrdi Nobilo.

Naime, neutvrđeno vrijeme smrti njegovog djeteta daje pravo ocu Davoru Dragičeviću da sumnja da je njegovo dijete oteto, ozljede konstatirane na tijelu djeteta prilikom obdukcije daju pravo ocu Davoru da tvrdi da je njegovo dijete masakrirano (oštećenom pripada pravo da pretjeruje), montirane snimke navodne krađe i dokazi koji su nestali (izvještaj mrtvozornika u kojem se kao dan smrti određuje 23. ožujka 2018. godine te da kod Davida nisu pronađeni navodno ukradeni predmeti pa čak ni njegov mobitel itd, zatim okolnost da su nestale gaćice itd.) ocu Davoru daju pravo da tvrdi da ove okolnosti ukazuju na moguću povezanost pripadnika MUP RS-a sa ubojstvom (oštećenom pripada pravo da pretjeruje).

Dakle, sasvim sigurno je da se nije dogodio fake news, kako to sramno populistički tvrdi Nobilo, nego baš suprotno, dogodili su se brojni točni dokazi koji pokazuju da se u ovom slučaju vodi očigledno neadekvatna istraga, koja onda ocu Davoru Dragičeviću (isto kao i ocu Murizu Memiću) daje za pravo da državu ili bilo koga optuži da na taj način zataškava ubojstvo njegovog djeteta.

Na kraju želim demantirati i preostale neistine koje plasira Nobilo. Netočno je da nam je kao odvjetničkom timu tužitelj dao cijeli spis da ga vidimo, nego nam je ustupljen samo jedan dio dokaza a preostale dokaze smo tražili u tri pismena podneska i nikada ih nismo dobili (neki ključni dokazi još uvijek nisu niti pribavljeni zbog vođenja neadekvatne istrage). Analogno tome, sasvim je jasno da odvjetnički tim nije izanalizirao spis, kako to lažno tvrdi Nobilo, nego samo dio spisa bez onih ključnih dokaza!

Ovome treba dodati da je Nobilo dana 9. studenog 2018. godine bez odobrenja Davora Dragičevića u 12:30 sati dao izjavu za FTV, koja je istog dana objavljena u drugim medijima a tri dana nakon toga dana 12. studenog 2018. godine je emitiran taj njegov intervju u emisiji “Mreža” na FTV. Za sve ovo Nobilo nije imao suglasnost Davora Dragičevića da iznosi u javnost bilo kakvih činjenica i dokaze u vezi sa ubojstvom Davida Dragičevića, a koje okolnosti je Nobilo saznao upravo od Davora Dragičevića i iz samog spisa.

Istog dana, dakle 9. studenog 2018. godine u 14:30 Nobilo je svoju “pravnu analizu”, napravljenu na osnovu nekompletnih dokaza, predao tužitelju Lepiru, ponovno bez odobrenja i znanja Davora Dragičevića, a tek u 15:30 nakon sastanka sa tužiteljem Lepirom tu svoju “pravnu analizu” Nobilo je predao Davoru Dragičeviću. Ova “pravna analiza” je sačinjena bez dokaza jer odvjetnički tim nije od tužitelja dobio one ključne dokaze koje su tražili, uz napomenu da zbog neadekvatne istrage veliki broj ključnih dokaza još uvijek nije pribavljen.

Iako pravo pripada politici ne bih se upuštao u komentiranje Nobilovih tvrdnji da “dio naroda u Republici Srpskoj ne vjeruje državi, policiji, politici a u Federaciji ne vjeruju Dodiku i zato je sve to naišlo na plodno tlo” jer je posao odvjetnika da stranci pruži pomoć pravnim sredstvima.

Dakle, zbog svega ovoga više je nego jasno da je slučaj David Dragičević školski primjer neadekvatne istrage, kojim se krši temeljno ljudsko pravo na život, dok je Nobilova izjava samo novi pokušaj obmanjivanja javnosti, zaključio je odvjetnik Ifet Feraget.

(www.jabuka.tv)8 komentara

  • Nobilo je i sam zlostavljac tako da njemu smrt nastala takvim cinom nije nista,govno ko i ovi sto su umjesani u smrt mladica,al stici ce i njih ruka pravde od koje nitko pobjeci nece!

  • Nobilo je smece od covjeka, ljigavac, komunisticko govno. Ali svi smo vidjeli da pored te teske i velike tragedije u obitelji Dragicevic , tog zlocina nad neduznim mladicem, viddjeli smo da se na zalost umjesala politika, politicke grupacije u RS- koj i dio MZ- ce, nevladine organizacije itd. Obitelj, otac a kasnije i majka su iskoristeni a poslije im je to postalo i zanimljivo. Na zalost… Pretvorilo se u nesto u sto nije trebalo.. malo se svi pogubili. Ali roditelje ne mozes tu suditi,, ne daj Boze to nikome,, ali one koji su ih u to uvukli i iskoristili ovaj slucaj je za svaku osudu… Sto prije se uhite i procesuiraju pravi zlocinci, izvrsioci prije ce stati ovo lidilo..

  • On je svojim lažima doprinio da naš junak Dario Kordić dobije onako veliku kaznu. Životinja jedna, bez karaktera i ikakvih ljudskih osobina. Poznat po tomu što je isprebijao vlastitu suprugu. Otpad hrvatski, pas mu mater udbašku.

  • Prodana duša je Nobilo,vidi se da udba plete još po ovim prostorima.Baš slučajno njega zapalo da radi u timu u Banjaluci,možeš mislit,kako nije zapalo pravog Hrvata.Gov.o jedno otrovno udbaško,kakav li će njemu biti kraj….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.