Reakcija na jednosmjerno tumačenje “ustaškoga orgijanja” i vrijeđanja BiH

Reakcije na navijanje i ponašanje navijača Širokoga Brijega u uzvratnoj utakmici finala Kupa BiH koja se u srijedu igrala na stadionu Pecara ne jenjavaju. Stavovi o ponašanju navijača, zviždanju himni i pjesmama koje su se pjevale su oprečni: jedni odobravaju, drugi žestoko kritiziraju.

Ovoj drugoj struji priključio se i jedan od najčitanijih hrvatskih medija, Index.hr, odnosno autor članka Armin Hasanbegović.

U članku koji je objavljen pod naslovom “Nakon ustaškog orgijanja i vrijeđanja Bosne i Hercegovine, slavili trofej zemlje koju mrze“, kritika započinje tvrdnjom da ima puno istine u narodnoj poslovici “Gdje prestaje logika, tu počinje Bosna”.

U izrazito negativnom tonu protumačeni su zvižduci tijekom intoniranja himne Bosne i Hercegovine te skandiranje “Mi, Hrvati!”. Navijanje su predvodili Škripari, koji su opisani kao “navijači nazvani po gerilskim grupama koje su djelovale nekoliko godina nakon razbijanja NDH-a i navijači poznati po isticanju ustaških i nacističkih simbola.”

Dalje se ističe da su se tijekom utakmice mogla čuti skandiranja “Za dom spremni”, “Gazi balije” i “Ubij baliju”. Ovaj posljednji reporteri portala Jabuka.tv nisu čuli te su veće šanse da je navod dodan u žaru poprilično neobjektivnoga pisanja.

“‘Navijači, hvala vam’, sve je što su iz Nogometnoga kluba Široki Brijeg, kluba u kojem igraju samo katolici, poručili o skandaloznom ponašanju svojih navijača. Skandaloznom za sve, osim za ljude iz kluba i one koji su orgijali na tribinama”, dalje se navodi u Indexovu tekstu.

“Hvala na kazni koju će klub dobiti zbog njihova ustašluka? Hvala na vrijeđanju države koju klub predstavlja u Europi, Saveza pod kojim igra? Hvala na atmosferi koja nas je vratila na početak 90-ih? Na čemu se točno klub, koji je nakon penala osvojio Kup, zahvalio navijačima? Sramotno ponašanje bilo je toliko izraženo da je morao reagirati čak i Nogometni savez Bosne i Hercegovine, koji inače zbog “mira u kući” često zažmiri na slične situacije”, dalje je zabrinuto komentirano u članku koji potpisuje Hasanbegović.

Dalje je navedeno kako u Širokom Brijegu živi 99,60 posto stanovnika koji su se na posljednjem popisu izjasnili kao Hrvati pa tako mnoge nije ni začudilo ponašanje navijača tijekom uzvratne utakmice finala Kupa BiH.

Autor teksta osvrnuo se i na prošlost navijača Širokoga Brijega i Sarajeva, točnije na sukob iz 2009. godine, iz kojega je izdvojio samo da je ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić, za čiju smrt do danas nitko nije odgovarao. Kao posljedice toga sukoba s tragičnim ishodom – uza zanemarivanje njegova uzroka, prije svega divljanje gostujućih “Hordi zla” u Širokom Brijegu – izdvojeno je samo to da se  navijačima Sarajeva od toga događaja uoči gostovanja na Pecari oduzimaju zastave i majice s likom ubijenoga navijača, a na skandiranje njegova imena domaći navijači tradicionalno odgovaraju sramotnim: “Javi se, javi se…”

“U stvari, jedino što čudi je reakcija navijača Širokoga na osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine. Trijumf protiv Sarajeva donio im je plasman u Europu i, s obzirom na sve gore navedeno, to bi trebalo biti jedino zadovoljstvo navijačima i igračima. Ali ne, navijači su utrčali na travnjak odmah nakon što je Čabraja realizirao posljednji jedanaesterac i gotovo svi su se utrkivali kako bi se fotografirali s peharom?! Čemu slikanje s trofejem države koju mrzite? Čemu paradiranje s istim trofejem po gradu do ranih jutarnjih sati?”, pitanja su koja autor teksta postavlja pred Škripare i cjelokupnu publiku koja se tada nalazila na Pecari i u Širokom Brijegu.

“Drugi put, a bit će drugoga puta jer je Široki Brijeg godinama jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih klubova, predlažem navijačima da umjesto slikanja s peharom isti otmu igračima, popišaju se na njega i bace ga umotanoga u zastavu BiH u Lišticu, rijeku koja protječe kroz grad. Tada biste ispali dosljedni, ovako ste samo dvolični”, zaključak je i savjet teksta koji potpisuje Armin Hasanbegović.

Uz ogradu da ne podržavamo i ne potičemo bilo kakvo navijanje i skandiranje koje vrijeđa osjećaje, nacionalnost i religiju bilo kojega pojedinca, valja postaviti pitanja na koja bi svi koji jednosmjerno osuđuju ponašanje navijača na Pecari prvo trebali odgovoriti.

Na prvoj finalnoj utakmici Kupa BiH u Sarajevu također je bilo izljeva mržnje, svakovrsnih vulgarnosti i primitivizma, skandiranja, himna također nije imala svečani ambijent tijekom intoniranja… Zašto se o tome ne piše i zašto to u medijima nije istom mjerom osuđeno? U želji za pravednijim i moralnijim društvom, zašto prvo nije “očišćeno u vlastitom dvorištu”?

Zašto se, barem dobrim dijelom, izostavljaju razlozi koje šire mase potiču na zviždanje tijekom intoniranja himne? Na kraju, zašto su navijači Sarajeva, pripadnici nevinih i časnih “Hordi zla”, koji se kunu da žive za svoj klub, igračima toga istoga kluba dolazili na kućna vrata i prijetili smrću?

Da zviždanje tijekom intoniranja himni nije čin nekulture koji se pojavljuje samo u Širokom Brijegu, prilažemo i nekoliko videa u kojima je očita nekultura i primitivizam i navijača BiH, i to tijekom susreta reprezentacija. Reprezentacije su te koje predstavljaju cijelu zemlju pred svjetskom javnošću. U odnosu na to, međusobni ogledi Širokoga Brijega i Sarajeva – pogotovo ako se uzme u obzir povijest odnosa tih dvaju klubova i njihovih navijača – gotovo je od sporednoga značenja.

(www.jabuka.tv)


33 komentara

 • Svaka himna veliča svoj narod. Što to veliča ova? Pa većini Bošnjaka nije stalo. Došla po narudžbi iz međunaordne,isto kao i zastava i Ustav. Srbi žele u Srbiju,Bošnjaci unitarnu a mi Ustaše jer želimo samo svoj entitet hahahhaha. Gdje je tu logika Armine? 80% ljudi po cijeloj BiH,ne zna kako se zove himna,tko je autor, niti što znači zastava. Zastava kao da je sa zgrade Bruxellesa a ovi prema Erdoganu gledaju.

 • Zanimljivo sad se vade na link indexa čiji je dežurni novinar za nogomet nazvao navijače Sarajeva bošnjačkim nacionalistima.

 • Stato pisu ove sarajlije pa mozemoli pitat zasto nose turske reklame igraci pa znajuli ti sta su turci radili hrvagskom narodu a nav vise je njih bilo u U pokretu
  Pa i predsjdnik N D H vlade bio
  efendija Kulenovic. umro u Siriji
  1956 gog. Ako dozvolite ja mislim
  da je ostla NDH nebi se ovi
  ratovi vodili drzava se mogla
  demokratizirati kao Spanjolska
  Kakva pobjeda nad fasizmom
  1945 god.Franko je umrao kasnih
  sedamdeseti kao Portugalski
  Salazar ima toga sta o turcima??

 • Ovo je strasno sto se dogada. Daj prestanite vise sa glupostima tko je bosnjak, srbin ili hrvat. A sve su ovo pojedini roditelji krivi, otkud da balavci toliku zlobu u sebi imaju da nije tako odgojen i da mu se u kuci ne prica o tome. Nitko im to u skoli nije govorio. Narode okanite se proslosti gledajte u buducnost

  • Slažem se u potpunosti sa Vama! Ja sam iz RH došao u Široki na finale,i dolazim godinama(od Besiktasa),treba zavladati mir,živimo na jednom od najljepših kutaka na zemaljskoj kugli..nažalost,ovakvi novinari kao ovaj Armin siju mržnju i dodatno rasplamsavaju stvar,umjesto da nađu način kako pronaći put za bolju budućnost i miran i dostojanstven suživot. Sa zabranama se nikada ništa neće postići, koliko god budu zabranjivali određene starohrvatske pozdrave,to će buntovna mladost više koristiti.S obzirom da te zabrane dolaze iz Hrvatske,iz dobro znanih vjetrova,uvijek sam se pitao :”Zašto im ne smeta platežno sredstvo u RH,čini mi se da je to čistija poveznica današnje RH i te nesretne države iz II svjetskog rata,nego starohrvatski pozdravi..I još nešto..bio sam na istoku na utakmici finala,ja i kolega,kada je bila svirana himna ostali smo na nogama,oko nas su svi sjeli,naravno,da im zamjeram to,ali moram reći da nitko ni nama ništa nije dobacio iako smo očito jedini bili na nogama,iako nikoga tamo ne poznajemo.

 • Himna (grč. pjesma, hvalospjev) je reprezentativna pjesma, najčešće države, koja se pjeva ili svira u svečanim i službenim prilikama. Riječ je obično o domoljubnoj pjesmi koja veliča povijest, tradicije i napore dotičnoga naroda. Može biti službeno priznata kao državna himna ili općeprihvaćena u narodu kao svečana pjesma.

  Sta se ovdje moze primjeniti na Hrvate u bih. Znači himna naroda( lijepa nasa) a ne neki nametnuti intermezzo. A zasto armine ne objasni da na prvoj utakmici na kosevu domaci navijaci u isto vrijeme pjevase drugu pjesmu

 • Sta bi ovi htijeli da od nas naprave klonove da izbrisemi nase memorije malo morgen
  Mi Hrvati imamo svoje korjene.Nama roditelj nisu pricali
  o Sutijesci Kozari Nikoletini Bursacu Bosku Buhi Iliji Gromovniku pa ni o ovom sto ste
  prethodno citali vama je to bila
  Biblija mi to znamo a i vi sada.

 • Živim u BiH 20godina i da mi sad netko pusti himnu BiH ja je ne bih znala. Iskreno, ni ne zanima me kako zvuči.
  Zna se koja je moja domovina. BiH je država za mene, mjesto gdje sam rođena i gdje zivim. Hrvatska je moja domovina i to nitko i nikada nece promijeniti niti ću ja ikad BiH gledati drukčije osim toga da je samo mjesto u kojem živim.
  Možda zviždanje nije bilo potrebno, ali što očekivati u gradu Hrvata?
  Tako i treba pa nek’ se vidi tko sta misli o ovoj državi

 • Kad oni što su izviždali tu himnu odbiju primit plaću jer je iz BiH,kad odbiju slavit kup jer je iz BiH,kad odbiju otić u bolnicu jer je ta bolnica u BiH ,kad im u većine u autu ne bude svirala Ceca onda im svaka čast…Ovako su samo ispali primitivci,kojima se smije većina,i nisu vjerodostojni sami sebe…A glede Hrvatske uvik u srcu će biti,a dobar dio njih tamo više nas mrze i pljuju nego bilo di u BiH, i za njih smo samo lopine i kamenjari jer sude samo na osnovu oni naši lopina i primitivaca..I da je kojim slučajem referendum u Hrvatskoj da li ste za npr,pripojenje Zapadne Hercegovine Hrvatskoj veći dio bi bio protiv,kazali bi imaju svoju državu BiH..

 • lJUBOMORNE DUŠE, MOGU DA NA P…ŠE! 🙂 Odnosi se na ove talibanske natpise iz BiH/Hrvatske i naravno za ovaj naš šljam koji pljuje cijelu godinu, sad su morali pojesti svu ova govna koja su nasrali. hahahaha SAMO ŠIROKI!!!

 • Ovdje se ponavlja jedna te ista prica kao papagaji.Zbog cega se pjeva druga pjesma kada igra BiH i kako himna nema teksta.Imate jos na svijetu himni koje nemaju teksta.Jedno je zvizdati himni a drugo je pjevati neku drugu pjesmu.A reporterima TV Jabuke bi predlozio nela malo posjete youtub pa neka nadju gdje se pjeva Ubij baliji.

 • HOCE DA OSVOJE EVROPU OSMANI JEDNI! NEKA IDU U ….. MATERINU U TURSKU SVI POREDU! HOCE LI DA SA NJIMA BROJIMO KOLIKO IMA DANA DO RAMAZANA ILI ??? NIKADA A NI TADA MARVA JEDNA!!!

 • Široki Brijeg kao grad,ili naseljeno mjesto je dio povijesnog hrvatskog teritorija,a oni koji ne znaju neka se upišu ponovno u školu! To što se muslimaski primitivci pozivaju na avnojevske granice molim lijepo za razliku od njih mi HRVATI poznajemo svoju povijest i ona je stara 1400 godina,a ne od “druga tita” pa ako hoćete i od ustaša,a sami Ustaški pokret je također dio naše bogate i burne povijesti. Dičim se time da su Ustaše ubile kralja Aleksandra tiranina mojeg naroda!
  Dičim se i Baščanskom pločom kojom se oko 1100. godine, predstavlja značajan izvor za povijest hrvatskog naroda, jezika i razvitak hrvatske glagoljice. Ona pokazuje suverenitet hrvatskoga kralja Zvonimira kao donatora zemljišnog posjeda na otoku; uz jezično i književno, ta ploča ima i povijesno značenje zbog prvog spominjanja vladareva imena na narodnome jeziku – kralj Zvonimir.
  Dičim se i Rakovičkom bunom,ustankom protiv mađarske hegemonije,ponosim se svim našim hajducima ustanicima protiv turskog zuluma,Don Ivanom Musićem,Mijatom Tomićem,Šimićem..
  Ponosim se Hrvatskim preporodom,piscima Antunom Mihanovićem,Vrazom,Preradovićem,pa još prije znanstvenicima Ruđerom Boškovićem…mogao bih nabrajat danima…
  Ante Starčević,Ban Josip Jelačić,znate li vi otpaci turskog zuluma da jedini narod koji ima titul Ban jeste hrvatski,a vi svoju državnost pozivate na Kulina Bana,a i to ste prekrojili jer ste izbrisali riječi “va ima oca i sina…”

  A tko ste vi muslimani,sramotno je da vas netko naziva bošnjacima jer je to umjetno,kao i himna,kao i zastava,kao i država…a sve što je umjetno i na silu nestat će…

 • Ovo nema veze s nogometom:: sad je na portalu Hrvatski branitelj M.V.povratnik u Konjic(Buturovic -Polje) koji je prikazan sav krvav i priticen od muslimanskog orgijanja! Koliko ce kaznit ovog kretena , vi s to istrazite i javite pismeno!

 • Koliko sam glupa, kazu ovi s portala , triba li se svirat himna kad je liga prvaka? Ili je to kad se igra izmedju drzava??! Pametno odgovorite!

 • Luce svaka cast
  Jeli bilo vrime za intonaciju himne ma kakva bila da bila .znalise u kojim prigodama.mi Horvati imamo svoju himnu lijepu nasu a ovo je samo svirka

 • Vi zadrti sto napadate tri dana vec u vezi himne , kad vam se djeca budu ženila pustajte melodije bih himne u svatovima . A za zvižduke ovoj himni neznam zasto se diže tolika vika. Pa evo vam primjer španjolske gdje u finalu kupa su igrali barca i bilbao i skoro čitav stadion je izviždao himnu.

 • Za Pako-ao.
  Himna se intonira usvecam prigodama,hvala bogu da je imamo tako plemenitu .Prije 100
  godina je tekst.Savo Dravo Drino teci niti Dunav silu gubi itd….

 • Suspendirali stadion???
  Stadion je građevina sastavljena od betona, željeza, travnjaka…
  Što to je stadion mogao učiniti da ga se suspendira???
  Utakmica bez gledatelja bi bila već nešto priličnija, opet s druge strane navodi se da je cijeli stadion zviždao??? Pa na utakmici su bili i predstavnici N/F Saveza BiH što bi značilo da su i oni zviždali.
  Treba li N/F Savez BiH suspendirati.
  Dobra ona stara: gdje prestaje logika tu počima Bosna!

 • Za Anonimno 16-06 -2017
  Da se zna Don Ivan Music je sestric fraAndela Kraljevica kada je fra Andeo bio u Veljacima na zupi sestra mu bila sluzavka i udala se za Musica u Siljeviste vodijo poznate pobune protiv turaka pa habsburga ozenio se i
  ukratko pokopan u Beogradu
  Zivot odnese covika ka bura list.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.