Razvoj Sveučilišta: Preko pola milijuna eura za laboratorij FSR-a u Mostaru

U sklopu programa 21. mostarskoga međunarodnoga sajma gospodarstva predstavljen je projekt “Jačanje sustava kvalitete tehnoloških i industrijskih proizvoda i usluga u BiH – Nadležnost centra CMM osiguranja kvalitete”, koji potpisuju Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, Vijeće ministara BiH, UNIDO i Lotrič Metrology uz potporu Vlade Republike Slovenije.

Ukupna vrijednost projekta je 510.000 EUR, a krajnji rezultat je pokretanje suvremenoga laboratorija na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike u kojem će se vršiti brojna mjerenja, testiranja i kalibracije. Primjena ovakvoga laboratorija, jedinoga u BiH, iznimno je važna za visokotehnološku industriju kao što je automobilska, zrakoplovna, metaloprerađivačka, farmaceutska i dr.

Bosna i Hercegovina trenutno nije u mogućnosti osigurati kompatibilnost s međunarodnim standardima i metodama kontrole kvalitete, stoga ovaj projekt doprinosi cijeloj državi u smislu omogućavanja novih prilika za ulazak na EU tržište, a dodatno znači i veću mogućnost za obrazovanje studenata i provedbu raznih istraživanja na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike u suradnji s lokalnim tvrtkama.

Rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedavajući Rektorskoga zbor BiH prof. dr. sc. Zoran Tomić naglasio je da ovaj i ovakvi projekti trebaju biti generatorr društvenoga i gospodarskoga razvitka.

S ponosom mogu reći da se ovim projektom naša vizija Sveučilišta budućnosti počinje realizirati. Spremni smo preuzeti lidersku ulogu u razvoju i povezivanju, transferu znanja između Sveučilišta, vlasti i gospodarstva, rekao je Tomić.

Korisnici ovoga projekta su FSRE i industrijski subjekti u regiji. Dekan FSRE-a prof. dr. Željko Stojkić zahvalio se partnerima projekta i istaknuo kako je ovaj laboratorij od ključne važnosti za obrazovanje i stručno usavršavanje studenata, te za industrijski napredak.

Ovo je samo jedan od niza projekata koji se odvijaju na našem Fakultetu. Sve ide u pravcu boljega obrazovanja naših studenata koji će biti djelatnici u brojnim tvrtkama. U ovoj godini mi očekujemo realizaciju projekata na našem Fakultetu u vrijednosti od milijun eura. Ovi novci bit će uloženi u opremu, obrazovanje i transfer znanja, naveo je Stojkić.

Uspostavom laboratorija Fakultet će obrazovati studente na novim područjima (precizna i kompleksna mjerenja), a industrija dobiti potrebne stručnjake u tim područjima. Nedostatak takvih ljudi i opreme je jedna od glavnih slabosti u industriji BiH.

Osim novih mogućnosti za obrazovanje, ovakav laboratorij, smješten na FSRE-u, će omogućiti i napredna istraživanja u području kontrole kvalitete u suradnji s partnerskim tvrtkama. Rezultat suradnje jeste da ćepartnerske tvrtke ojačati i postati konkurentnije na EU tržištu, istaknuo je Marko Lotrič, direktor Lotrič Metrologya, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.