“Razmjeri epidemije”: U BiH gotovo 200.000 zaposlenih na državnim jaslama

Gotovo 200.000 građana Bosne i Hercegovine zaposleno je u državnoj službi, što je golem postotak za zemlju s tek nešto više od 3,5 milijuna stanovnika. Unatoč najavama rezanja birokratskoga aparata, zapošljavanje na teret poreznih obveznika nastavlja se, pokazuje analiza koju je predstavila nevladina udruga Centri civilnih inicijativa (CCI) BiH.

“To zapošljavanje poprima razmjere epidemije“, kazao je na predstavljanju u Banja Luci voditelj CCI-ja Adis Arapović.

Prema prikupljenim podacima, u BiH je 192 tisuće osoba zaposleno u onome što se definira kao javni sektor.

20.000 rukovoditelja

Gotovo 3.900 takvih koje se financira iz državnoga proračuna su osobe izravno izabrane kao dužnosnici u tijelima vlasti, dok je oko 1.900 onih koji plaću ostvaruju temeljem političkih imenovanja.

Na različitim upravnim pozicijama je gotovo 20 tisuća osoba koje su na vodećim dužnostima u tijelima uprave, agencijama i različitim ustanovama.

U javnim službama, policiji, vojsci te zdravstvu i školstvu je 166 tisuća zaposlenih.

Javni natječaji puka formalnost

Iz CCI-ja su posebice upozorili da čak 75 posto različitih upravnih tijela i ustanova koje su anketirali nastavlja zapošljavati novo osoblje unatoč načelno preuzetim obvezama vlasti da će se rashodi za javni sektor smanjivati.

Takva obveza izrijekom stoji u pismu namjere potpisanom između vlasti u BiH i Međunarodnoga monetarnoga fonda (MMF) kao pretpostavka za isplatu kredita od 550 milijuna eura.

Uz činjenicu da se zapošljavanje u javnom sektoru nastavlja, CCI ocjenjuje zabrinjavajućim i to što se takva mjesta i dalje koriste kao prilika za zapošljavanje podobnih stranačkih kadrova te kaže da su javni natječaji “besmislena farsa” i “puka formalnost”.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.