Razmišlja se omogućavanju dvojnog državljanstva za ljude iz BiH u Austriji – Jabuka.tv

Razmišlja se omogućavanju dvojnog državljanstva za ljude iz BiH u Austriji

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u Beču je razgovarala s ministricom pravde Republike Austrije Almom Zadić, na kojem su razgovarale o državljanstvima bh. građana, migrantskoj krizi i vladavini prava.

Na sastanku je navedeno da u Austriji živi oko 170.000 građana bh. porijekla, te da se skoro polovica njih moralo odreći bh. državljanstva prilikom dobijanja državljanstva Austrije.

Ministrica Turković je zamolila ministricu Zadić da se istraži postoje li moguće opcije za očuvanje prava na dvojno državljanstvo za državljanje BiH koji žive u Austriji, te kakve su zakonske mogućnosti po ovom pitanju.

Ovo pitanje je izuzetno važno, istaknula je ministrica Turković, zbog očuvanja veza s domovinom, ali i zbog komplikacija kada su u pitanju imovina, nasljedstvo i porezi. Dodala je da smatra da i druge države bivše Jugoslavije dijele isto mišljenje.

Ministrica Zadić je kazala da u potpunosti razumije situaciju, te da se mnogi ljudi ne žele odreći svog prvobitnog državljanstva, jer žele bitiuključeni u procese u rodnoj zemlji. Obećala je da će ova pitanja uputiti ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova. Smatra da ovo pitanje zahtjeva veću reformu, te ako se ona dogodi, ne može biti urađena samo za jednu državu. Dodala je da će ispitati kakvo je raspoloženje u austrijskoj vladi po ovom pitanju.

Detalj sa sastanka dviju minsitrica

Ministrica Turković je govorila o trenutnoj teškoj situaciji u našoj zemlji, koja je pogođena velikim priljevom migranata, te dodala da je Bosni i Hercegovini potrebna pomoć s postupanjem u ovakvim situacijama. Bh. vlasti su, naglasila je, otvorene za sve prijedloge i preporuke, a trenutno se potpisuju sporazumi o povratku migranata u njihove matične zemlje.

Ministrica Zadić je kazala da pomno prati ovu situaciju, te da je upoznata sa situacijom u Bihaću. Ovo pitanje je pokrenula sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u stalnim je razgovorima s koalicijskim partnerima, te ulaže napore za rješavanje ovog pitanja.

Ministrice su razgovarale i o vladavini prava, odnosno o mogućnostima i rješenjima koji bi pomogli lokalnim institucijama u BiH da pooštre pravila, kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala.

Ministrica Turković je izrazila želju da, ukoliko postoji mogućnost, jedna osoba iz Ministarstva pravde Austrije dođe u Ministarstvo vanjskih poslova, zbog prijenosa znanja i iskustava. Ministrica Zadić je podržala prijedlog, te navela da se jedna osoba iz Ministarstva pravde već nalazi u Beogradu, s ciljem poticanja razmjene i jačanja regionalnih veza.

Dodala je da austrijska strana istražuje mogućnosti uspostavljanja drugih mjesta suradnje u zemljama jugoistočne Europe, a ukoliko se više zemalja EU želi pridružiti, onda bi se mogla smisliti zajednička akcija po ovom pitanju, priopćeno je iz Ministarstva vajskih poslova BiH.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Hebem ti ja Austriju i Austrijance!Sto su sebi dozvolili..da im balinka bude min pravde?!Jadni ste,a da niste ni svjesni koliko?Cuj sto ce im aus drzavljanstvo!Koda ste pali s Marsa?Sa Aust drzav mogu gdje god hoce i onda ce ih pola iz BiH u Aus i Austrija ce postati LIJEPA ISLAMSKA DRZAVA U SRCU ALPA!I neka tako Europi i treba!

    • Pa cekaj po tvojoj logici BiH, Makedonija, Crna Gora su vec odavno postale islamske drzave u srcu Evrope? Haha! E moje ustase fasisticke, ne brinite se vi za balije i nas model islama, brinite se za sebe i fasizmom i mrznjom kojom su vam bica zatrovana. A Bosnjakinja je ministrica pravde u AU jer zna i umije i moze, jel vam krivo? Vasa fasisticka dijaspora ocigledno ne umije dalje od pranja austrijskih toaleta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.