Razlozi zbog kojih je tuširanje uvijek bolje od kupanja

Postoji velika dvojba oko toga šta je bolje za naše zdravlje, tuširanje ili kupanje.

Iako kupanje opušta, mnogi eksperti se slažu oko toga da je tuširanje uvijek bolji izbor od toga da se kiselite dugo vremena u vodi, prenosi Faktor.ba.

Žene koje se umjesto tuširanja odlučuju za kupku u kadi, češće obolijevaju od vaginalnih infecija, kao što je infekcija urinarnog trakta. Zbog činjenice što bakterije iz vode dok se kupate puno lakše mogu ući u urinarni trakt i uzrokovati brojne infekcije i gljivična oboljenja.

Liječnici preporučuju svakodnevnu higijenu tuširanjem, naročito za vrijeme menstrualnih dana u mjesecu, kada se intimna oblast kod žena mora održavati čistom, što znači da se vodi borba protiv raznih infekcija.

Kupanje i kupke mogu oštetiti i osjetljivu kožu, naročito ako se koriste kozmetički proizvodi (pjena za kupku), koji uzrokuju brojne iritacije kože. Isto tako, previše vruće kupke mogu da budu opasne za zdravlje, naročito za kronične bolesnike.

Osim toga, tuširanje je i ekološki prihvatljivije. Sa tuširanjem se troši 30 do 80 litara vode, a za kupanje i kupku je potrebno 150 do 200 litara vode.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.