Ratni ministar policije RS-a optužen za genocid u Srebrenici

Ratni ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač optužen je za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice počinjenom u srpnju 1995., potvrđeno je u petak iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Kovač (58) u vrijeme napada vojske i policije bosanskih Srba na zaštićenu zonu Srebrenice i Žepe, kada je ubijeno najmanje 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, bio je na dužnosti zapovjednika policijskoga stožera zaduženoga za tu operaciju, a ujedno je kao zamjenik ministra unutarnjih poslova RS operativno zapovijedao svim policijskim postrojbama.

U optužnici se navodi kako je Kovač bio sudionikom udruženoga zločinačkoga pothvata čiji je cilj bio progon cjelokupnoga bošnjačkoga stanovništva iz Srebrenice i Žepe, što je rezultiralo pogubljenjem tisuća zarobljenih, a potom sustavnim nastojanjima da se prikriju dokazi o počinjenim zločinima, uključujući i premještanje posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica i njihovo skrivanje.

Optužnica protiv Kovača sadrži trinaest točaka u kojima se navodi da su policijske postrojbe pod njegovim zapovjedništvom sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju te potom u masovnim likvidacijama na različitim lokacijama poput Kravice, Cerke, Pilice, Banjeva, Sandića i Konjević polja.

Optuženi Kovač živi u Beogradu te uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Srbije, a ranije je video vezom svjedočio u drugim suđenjima protiv osoba optuženih za genocid u Srebrenici. Tomislav Kovač prijeratni je policajac koji je bio na službi u Sarajevu i među prvima je koji su se pridružili Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) nakon njezina osnutka početkom 1990-ih.

Slovio je za osobu od posebnoga povjerenja Radovana Karadžića, a od 1993. do 1995. godine obnašao je dužnost ministra policije RS.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.