Apple se ispričao za usporavanje iPhonea i ponudio popust

Jabučari i dalje tvrde kako nisu umjetno usporili rad svojih mobitela već tek agresivnije upravljali radom uređaja kako bi maksimalno produljili radni vijek baterije. Ponudili su popust na zamjenu baterije.

Kad se prvi iPhone pojavio u Appleu su tvrdili kako većina korisnika nikad neće morati zamijeniti bateriju njihovog pametnog telefona. Stvari su se, očito, promijenile u međuvremenu.

Apple je objavio pismo u kojem se korisnicima ispričava zbog “nesporazuma” oko usporavanja rada starijih modela iPhonea.  “Znamo da neki među vama misle kako smo vas iznevjerili. Ispričavamo se”, navedeno je u pismu.

Ponudili su vlasnicima iPhonea 6 zamjenu baterije 50 američkih dolara jeftiniju nego što je to dosad bio slučaj (koštat će 29 umjesto 79 dolara). Ponuda vrijedi od kraja siječnja do prosinca iduće godine.

Jabučari su također obećali dodati početkom iduće godine značajke u operativni sustav iOS koje će vlasnicima iPhonea davati više informacija o stanju baterije, kako bi mogli znati kad više neće moći podržavati rad pod najvećim opterećenjem.

Potvrđene višegodišnje sumnje

Sumnje kako jabučari namjerno usporavaju iPhone kako bi potakli prodaju novih modela dugo su prisutne. To što je do priznanja došlo tek nakon što ih je razotkrio razvojni programer vjerojatno neće baš pomoći, a moguće je i kako će uslijediti tužbe nezadovoljnih korisnika.

Što su stariji, modeli iPhone 6, 6S i 7 znatno sporije rade pod vršnim opterećenjem jer njihove baterije ne opskrbljuju procesor s dovoljno energije.

Apple je to najavio još prije godinu dana s izdanjem iOS-a 10.2.1, kao softversku nadogradnju koja je rješavala problem neočekivanog gašenja iPhonea 6. Ali, nisu objasnili u potpunosti o čemu se radi, kao ni kako se to odražava na rad mobitela.

Modeli iPhonea sa starijom baterijom također agresivnije smanjuju osvjetljenje zaslona, imaju nižu maksimalnu razinu zvuka, pa čak i gase bljeskalicu u situacijama kad sustav treba više energije no što baterija može isporučiti.

Jabučari i dalje tvrde kako nisu umjetno usporili rad svojih mobitela već tek agresivnije upravljali radom uređaja kako bi maksimalno produljili radni vijek baterije, piše Tportal.hr

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.