Ratni invalidi dobivaju državu: Ministarstvo mora isplatiti invalidnine i kamate

Sudska borba ratnih vojnih invalida koji su izvedeni iz prava ili im je obustavljena isplata invalidnina ovih dana rezultira odlukama sudova koje idu u korist stradalnika i kojima se od nadležnog Ministarstva za pitanje branitelja traži isplata zaostalih invalidnina, piše Dnevni list.

U posjedu jednog takvog rješenja je i Dnevni list, a u njemu Županijski sud u Mostaru nalaže ministru federalnog Ministarstva za pitanje branitelja Salki Bukvareviću, kao službenoj, odnosno odgovornoj osobi da u roku od 30 dana poduzme potrebne radnje i izvrši presudu Županijskog suda u Mostaru od 9. rujna 2015. godine i jednom ratnom stradalniku isplati zaostale mjesečne rate osobne invalidnine u iznosu od 234,88 maraka za razdoblje od 1. studenog 2006. godine do 31. siječnja 2013. godine, odnosno ukupno 12.035,86 maraka s pripadajućim zateznim kamatamapočevši od dospijeća svakog obroka pa do isplate, kao i troškove upravnog spora u iznosu od 2.340 maraka.

– Ako ministar Bukvarević Salko kao službena, odnosno odgovorna osoba ne postupi u skladu sa stavkom 1. Izreke ovog rješenja, Sud će imenovanom izreći novčanu kaznu, odnosno nadležnom organu podnijeti zahtjev za njegovo udaljenje od dužnosti koju sada obavlja, navodi se u rješenju.

Inače, Županijski sud u Mostaru je ovdje rješavao o zahtjevu jednog stradalnika kojeg je zastupao Zajednički odvjetnički ured Paponja-Bunoza u postupku zaštite sloboda i prava građana zajamčenih Ustavom, u predmetu izvršenja presude Županijskog suda u Mostaru od 9. rujna 2015.

Jučer smo i kontaktirali Zajednički odvjetnički ured Paponja-Bunoza iz Mostara te smo tražili komentar ovog rješenja.

Iz ZOU Paponja-Bunoza potvrđena nam je informacija kako oni zastupaju veći broj invalida HVO-a i Armije BiH te kako postoji više desetaka pravomoćnih odluka kojima se ratnim vojnim invalidima (RVI) trebaju isplatiti zaostale invalidnine i uspostaviti prava te dodaju kako je tu još i značajan broj tužbi kod sudova pred kojima oni zastupaju RVI te kako i u tim postupcima očekuju presude u korist invalida.

Tijekom jučerašnjeg dana pokušali smo doći do komentara resornog ministra Bukvarevića, ali bez uspjeha.

S druge strane, predsjednik HVIDR-e grada Mostara Miro Šunjić ističe kako vjeruju u pravne institucije te kako se nada da će ministarstvo postupiti po sudskim presudama kako bi se ispravila nanesena šteta i nepravda prema stradalnicima.

Meritorne odluke

Pravna borba branitelja traje još od 2009. godine kada su izvedeni iz prava ili im je obustavljena isplata.

Ratnim vojnim invalidima nije preostalo ništa drugo nego se upustiti u dugotrajnu pravnu borbu te smo danas svjedoci kako Vrhovni sud, kao i županijski sudovi donose odluke u korist invalida. Odluke su, navode iz ZOU Paponja-Bunoza, meritorne i nadležno federalno Ministarstvo dužno je isplatiti sve zaostale invalidnine, platiti zateznu kamatu i troškove postupka.

Iz ZOU Paponja-Bunoza očekuju da bude isti takav postupak u budućnosti i pred Vrhovnim sudom.

Kako doznaje Dnevni list, već postoji odluka Vrhovnog suda gdje se jednom ratnom vojnom invalidu moraju isplatiti svi zaostaci u postupku provođenja Zakona o provođenju kontrole zakonitosti iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, a kojim zakonom se prava branitelja mogu samo ukidati.

Najviše u vrijeme platforme

Podsjećamo, najveći broj izvedenih iz prava dogodio se u vrijeme vlasti tzv. Platforme, a takvi postupci ovih dana rezultiraju brojnim presudama u korist ratnih vojnih invalida HVO-a i Armije BiH.

Inače, nedavno je objavljena informacija o provedbi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz invalidsko-braniteljske zaštite za za prvi kvartal tekuće godine te je u toj informaciji navedena ušteda od 2.550.973 maraka, međutim, u istoj se informaciji ne navodi koliko postoji pravomoćnih sudskih odluka i rješenja nadležnih službi po kojima se trebaju isplatiti zaostale invalidnine.

(Dnevni list)


10 komentara

  • Mogu oni to isplatiti *trkom* samo na uštedama na temelju umrlih u tekućoj godini. Ali,Salko je taj novac mislio podjeliti pripadnicima tzv abih-šta sada?ŠTRAJK GLAĐU PRED TZV VLADOM.Režija!?Valjda je i marušić nešto shvatio-daj Bože.

  • neka svi dobiju je i to neka invalidnina trebalo je ići u rat ko je god išao neka dobije.To nije invalidnina to je naeka naknda poslalo u rat ljude srušilo im poduzeća pokralo pa šta bi sad drugo trebalo.

  • Samo vi blatite jedan drugoga to oni i hoće umjesto da svima tražite mirovinu za učešće u ratu jer su vas ostavili ko i didove u onom svjetskom ratu bez ičega kad ste se vratili iz rata firme rasprodate, mladost utekla, zdravije se izgubile, a godine stigle i učinile svoje, izgubili i dostojanstvo i priliku da zaradite mirovinu i ako ima netko mirovinu ima 326 KM ..i tako bi mogli nabrajati do sutra.A tamo neki su pokupili odličja ,mirovine mlsdi i i sad rade.
    A vi blatite jedni druge a svi smo izgubili i djete koje se rodilo je zakinuto i na skolovanju i životu a kamoli branitelji koji su, ma da su jednu noć proveli pod kišom metska i granata dobro ostsli pri pameti ako uooće se može ostati kao što je bio prije rata.

  • tribaju dobit i kucu napravit i dicu zaposlit!!! to triba odma uradit a ne ovlike godine. americki veterani su odlicja dibili, kuce, dica zaposlena ili je studij placen!!!! kako nije sramota ove drzave vise , da oni to mole.!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.