Rat u BiH: HRS oštro reagirao na neistine izrečene u emisiji “Pošteno” FTV-a

U emisiji “Pošteno“, emitiranoj na FTV-u u ponedjeljak 23. listopada, gost emisije Anto Nobilo izjavio je, a urednica emisije Duška Juričić ponovila u više navrata da je “nedvojbeno Haški sud utvrdio kako se u BiH radilo o međunarodnom sukobu i direktnom uplitanju Hrvatske u sukob.

Hrvatska republikanska stranka reagirala je na pojedine tvrdnje izrečene u ovoj emisiji, ističući da “u skladu s Člankom 27. Zakona o JRTVS-u, taj servis mora istinito, cjelovito i nepristrano informirati javnost, poštujući pluralizam političkih i drugih ideja”.

Kako ističu iz HRS-a, Nobilov navod “ne odgovara istini, a budući da se pri pozivanju gostiju nije poštovalo načelo pluralizma, u trenutku izjavljivanja nitko nije bio u prigodi replicirati na neistinito informiranje. FTV se ponovno stavila u službu političke propagande”, dodajući da izrečene tvrdnje nisu istinite zato što u predmetima Rasim Delić i Sefer Halilović, koji govore o sukobima HVO-a i ABiH, apsolutno nigdje ne postoji spomen postojanja ‘međunarodnoga sukoba’.

“U predmetima Hadžihasanović-Kubura-Alagić, u paragrafu 28. Sud ide korak dalje, pa izrijekom tvrdi kako se radi o ‘unutarnjem sukobu’. U pravomoćnoj presudi u slučaju Kordić-Čerkez, paragrafi 355., 359. i 360. jednako tako izričito govore kako ‘nijedan razumni presuditelj o činjenicama ne bi mogao zaključiti da je Hrvatska direktno intervenirala u oružanom sukobu’, te kako ‘Činjenica da su pripadnici HV-a služili u HVO-u ne znači nesumnjivo i to da su oni tamo bili po direktnom naređenju Hrvatske’, navode iz Hrvatske republikanske stranke.

“Činjenica je isto tako kako pravosudna presuda u slučaju Blaškić u paragrafima 171. i 185. govori o tome kako ‘žalitelji u žalbi ne osporavaju konstataciju kako je sukob bio međunarodni’. Sud, dakle, ne govori kako je ‘sukob bio međunarodni’, nego kako ‘žalitelj to ne osporava’, pa tvrdnja ostaje kao takva. Znajući kako je baš Anto Nobilo bio Blaškićev odvjetnik koji u žalbi nije osporavao međunarodni sukob, Nobilo s tvrdnjama izrečenim u emisiji, ali i ranije, ne čini ništa drugo nego pere ljagu nestručnosti sa svoga imena”, objašnjava HRS u priopćenju.

“Naime, vjerovali ili ne, krunski dokaz Tužiteljstva o postojanju međunarodnoga sukoba je dokument, tek kasnije evidentiran u slučaju Kordić-Čerkez pod brojem Z2404.1, a kojim se zapovjedništvo 4. Brigade HV-a obavještava kako je ‘Stanko Posavac iz Uskoplja/Gornjeg Vakufa, sin Frane Posavca iz Gornjeg Vakufa, ubijen snajperskim hicem u borbama između HVO-a i ABiH u Gornjem Vakufu’. Budući da je, dakle, Stanko bio pripadnik 4. brigade HV-a, Tužiteljstvo je zaključilo kako se radi o direktnom uplitanju Hrvatske u sukob, iako je iz samoga dokumenta vidljivo kako je Posavac poginuo u svom rodnom mjestu i u borbama između HVO-a i ABiH. Ako je to ‘direktna intervencija i međunarodni sukob’, što bi onda trebao biti odred ‘El Mujahid‘ gdje su bili državljani Egipta, Arapskih Emirata, Irana i dr.?”, pitaju se u Hrvatskoj republikanskoj stranci.

Preslik jednoga od dokumenata Suda u Haagu koji dokazuje izrečeno u priopćenju HRS-a

Iz HRS-a dodaju da Nobilu nije bilo čudno što Tužiteljstvo za čovjeka rođenog i ubijenog u Gornjem Vakufu tvrdi da se radilo o međunarodnom sukobu, pa se ili zbog nestručnosti ili zbog činjenice da se ponio izdajnički prema Republici Hrvatskoj, nije uopće žalio na to. Tek u kasnijim predmetima pobijen je ovaj suludi dokazni materijal, ali je ljaga ostala.

Članovi Hrvatske republikanske stranke su urednici koja se – kako navode – pristrano priklonila mišljenju Nobila, a sebe pravda da nije pravnica, kopirali i definicije međunarodnoga sukoba Suda u Haagu.

Za postojanje međunarodnoga sukoba potrebno je zadovoljiti jedan od dva glavna uvjeta, a to su:

1. Direktna vojna intervencija;
2. Sveukupna kontrola, koja je sastavljena od: a) planiranja, pripreme i provedbe vojnih operacija;
b) logističke potpore.

Tezu o direktnoj vojnoj intervenciji je pobio sami Haški sud u predmetu Kordić-Čerkez, tako da prvi uvjet otpada. Znajući kako su za vrijeme rata u Republici Hrvatskoj bila četiri vojno-logistička središta ABiH, kao i nekoliko baza za vojnu obuku pripadnika ABiH, znači li to kako je Republika Hrvatska direktno intervenirala i međunarodno se sukobila, ali na strani Armije BiH?”, propituje HRS.

“Stvari koje ovdje navodimo su opće poznate svakome iole upućenom u tematiku procesa u Haagu, međutim ne uklapaju se u politiku crno-bijeloga pogleda na događaje u ratu i okrivljavanja uvijek istih za sve zlo koje se tada događalo. U tome prednjači JRTVS BiH. Nekome tko se ne uklapa u tu političku propagandu, na JRTVS-u jednostavno nema mjesta”, ističu iz HRS-a.

“Na žalost, ova praksa se godinama ponavlja, jednako kao što se godinama ponavlja kako je Hrvatima u BiH potreban istinoljubiv i nepristran TV kanal u sklopu JRTVS-a koji ne bi gledao na informiranje kroz prizmu jednostrane političke propagande. Ako nekome još uvijek nije jasno zašto na tome inzistiramo, neka pogleda ne samo spomenutu emisiju nego cijeli informativni program Federalne televizije”, zaključuju iz Hrvatske republikanske stranke.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Nobilo je bio suradnik UDBE.udba je za velikosrpske interese,preko svojih ljudi i izazvala sukob između Hrvata i Bošnjaka.Budući da udbaške strukture i dalje vladaju ovim prostorima logično je da će pokušati sve da se ne provede lustracija da bi i dalje ostali u službi tzv jugoslavenske/velikosrpske/ politike.

  • Nobilo,Mesić,Pusići su kopali nogama i rukama da RH-ku prikažu kao Agresura u ratu u BiH-ni,za to su dobivali veliki novac iz Sarajeva i Arapskih zemalja..RH-ka je imala presjednika dva mandata onakvog kakvog zaslužuje,Stipu Mesića.Po čemu ga pamtimo,veleizdaji,vicevima,doktoratima u Tuzli,ćevapima u Sarajevi,lajanju po hrvatima,hercegovcima,borbi protiv mrtvog Tuđmana,koji ga mrtav,šuteći pod zemljom pobjedio..O njegovim lopovlucima,druženju sa svjetskim diktatorima,pedofilima itd.da ne pričamo..Pjevao je ustaške,patripzanske pjesme,veliko bošnjačke sve po potrebi i onako koliko je tko plaćao.Presjednik,ustaša,antifašist,pedofil,lopov…Povijest ga pamti po tome..

  • Za vrijeme sudjenja Artukovicu Nobilo je rekao Artukovicu,nikad neces docekat NDH,nasto mu je gos. Artukovic ododgovorijo, mozda necu ali ti sigurno hoces i to ga isad zulja. I sve radi da na Hrvatsku baci ljagu. Jugo nostalgicar i kreten

  • Okanite se viise budalastina koje koga skin ikada bilo iproslo utekose dica iz ove vukojebine mozda je to tema za rasprave a ne tamo neki levati nobila ovi oni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.