Mostar: Djeca s psihofiziološkim potrebama dobit će novi Centar za rehabilitaciju

Centar za rehabilitaciju djece s ugrađenom umjetnom pužnicom, slušnim, govornim i psihofiziološkim poremećajima pri Domu zdravlja Mostar, osigurao je sredstva za završetak izgradnje, piše Večernji list BiH.

Naime, radi se o donaciji Države Kuvajt u iznosu od 760.000 KM, koja je namijenjena za završetak izgradnje ovog Centra.

Završetak izgradnje

Ravnatelj Doma zdravlja Mostar, dr. Mario Kordić, tom se prilikom u ime građana Mostara i korisnika usluga Centra zahvalio državi Kuvajt i veleposlaniku Almotairi, s kojim je nedavno potpisao ugovor, na pomoći u završetku izgradnje ovog centra, te naglasio kako bi Centar trebao početi s radom u punom kapacitetu tijekom slijedeće godine.

Podsjetimo, početkom 2008. skupina roditelja djece s ugrađenom umjetnom pužnicom i roditelja djece s teškim oštećenjem sluha koja nose slušna pomagala osniva Udrugu roditelja djece s kohlearnim implantom i drugim slušnim oštećenjima, koja nešto kasnije mijena ime u Udrugu pužnica.

Nezadovoljni uvjetima u kojima se rehabilitiraju djeca, pokrenuli su aktivnosti u suradnji s mostarskim Domom zdravlja i KBC-om Mostar za izgradnju novog centra.

Centar bi, kako prostorno, tako i kadrovski trebao zadovoljiti potrebe rehabilitacije djece koja koriste postojeću Službu za slušne govorne i psihofiziološke poremećaje i to za dulje vremensko razdoblje, vodeći računa o povećanju broja pacijenata u idućim godinama. – Nama nije bio cilj poboljšati uvjete rehabilitacije samo naše djece, nego svih onih koji koriste tu Službu.

Cilj je bio da svi oni kojima u budućnosti sreća ne bude naklonjena, kao što nama nije bila, ne moraju prolaziti muke kakve smo i sami prolazili, naveli su iz ove Udruge. Nakon održanog sastanka u KBC-u Mostar u lipnju 2008. godine, na kojem su sudjelovali predstavnici grada Mostara, ZZO HNŽ-a, ZZO ŽZH-a, Doma Zdravlja Mostar, KBC-a Mostar i Udruge Pužnica utvrđena je izrada idejnog projekta, kao i definiranje lokacije centra.

Na osnovi urbanističke suglasnosti izdane na lokaciji sadašnje Službe i idejnog projekta, u prosincu 2008. ZZO HNŽ-a odobrava 300.000 KM. U 2011. godini, a nakon odabira izvođača radova, pristupilo se izgradnji izvođenja konstrukcije i vanjskog zatvaranja. Iste godine ZZO HNŽ-a osigurao je još 150.000 KM, te se, uz dodatna sredstva Doma zdravlja Mostar, financijski zatvara I. faza izgradnje i okreće se pripremama druge faze, odnosno izgradnje potpornih zidova i nasipa kako bi se područje oko objekta dovelo u funkciju osiguranja pristupa i pacijentima u kolicima.

 

Sretan završetak

Dom zdravlja Mostar je s istim projektom apelirao na razne adrese, institucije, veleposlanstva i prijavljivao se na neke projektne natječaje no, isti, nažalost, nisu urodili plodom.

Nedavno potpisivanje ugovora i donacija Kuvajta najbolji je pokazatelj da će ova priča ipak dobiti epilog sretnog završetka, na veliku radost svih zainteresiranih strana, a posebno djelatnika i korisnika Centra.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.