Rastu cijene nafte, očekuje se poskupljenje goriva u BiH

Cijena barela nafte prešla je posljednjih dana psihološki važan prag od 70 dolara.

Nažalost, tu se nije zadržala. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna iznosila 74,62 dolara.

U SAD-u se trgovalo barelom po 69,45 dolara.

Tako dramatičan rast cijena nafte, koje su najveće u posljednje četiri godine, neizbježno će dovesti do poskupljenja naftnih prerađevina, prije svega, benzina i dizelskog goriva, piše Večernji list BiH.

Rast do 100 dolara

Treba podsjetiti kako je barel nafte 2013. pao na najniže razine, na, iz sadašnje perspektive gledano, nevjerojatnih 27 dolara po barelu.

Nakon savezničkih raketnih napada na Siriju, stanje na Bliskom istoku ponovno je postalo jako napeto.

Osim toga, zalihe sirove nafte globalno su na jako niskim razinama, zbog čega je cijena barela prošlog tjedna ponovno skočila.

Tržišta su katapultirale tvrdnje neimenovanih izvora u industriji kako Saudijska Arabija priželjkuje rast cijena prema 80, pa i 100 dolara po barelu, što je protumačeno kao znak da Rijad ne želi mijenjati sporazum o ograničenju opskrbe unatoč približavanju zacrtanom cilju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom dogovorili su ograničenje opskrbe za 1,8 milijuna dnevno od početka prošle do kraja ove godine kako bi se zalihe u razvijenim zemljama spustile na petogodišnji prosjek i time poduprle cijene.

Što to znači za potrošače?

Što mogu očekivati potrošači u BiH?

Na pitanje hoće li biti poskupljenja na bh. benzinskim crpkama, postoji samo jedan odgovor – poskupljenja će posve sigurno biti ako poskupi nafta na svjetskim tržištima, posebno na za nas relevantnom mediteranskom.

Kompanije nemaju drugi prostor za manipulaciju cijenom jer nafta u cijeni benzina i dizela sudjeluje između trećine i pola cijene, a ostalo su porezi, državne koncesije i trošarine.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • zasto nije bilo gorivo 0,50KM na nasem trzistu kada je barel bio 27 dolara ? zaista bih volio cuti zamuckivanje odgovorne osobe na ovo pitanje!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.