RAŠTIKIJADA 2012: Prvo natjecanje u kuhanju raštike

U petak 2. studenog s početkom u 13 sati Agroturizam Marića Gaj organizira prvo natjecanje u kuhanju raštike, RAŠTIKIJADA 2012! Natjecanje će se održati na prostorima Agroturizma, a očekuje se oko 30 ekipa iz Hercegovine i Dalmacije, te oko 1000 posjetitelja iz cijele regije. Manifestacija koja se po prvi put održava na ovim prostorima pratiti će mnogobrojne medijske kuće.

  • Natjecanje se održava u petak 02. studenog 2012. god. s početkom u 13 sati
  • Ekipe su dužne popuniti prijavnicu,  prijave ekipa do 31.listopada 2012.
  • Svaka ekipa sastavljena je od dva natjecatelja (voditelj ekipe i pomoćnik), voditelj mora biti punoljetan
  • Raspored i brojeve ekipa organizator utvrđuje ždrijebom na dan natjecanja prilikom potvrde ekipe svom sudjelovanju od 11 – 13 sati
  • Svaka ekipa bira način kuhanja, drva ili plin (kod kuhanja na plin ekipa je dužna donijeti plinski grijač na kojem će kuhati)
  • Početak kuhanja je u 13, a završetak u 16 sati
  • Svaka ekipa potpisivanjem prijavnice preuzima potpunu odgovornost za zdravstvenu ispravnost svoje hrane
  • Količina mesa u svakom loncu je ograničena na najviše 3 kg, dok količina raštike nije ograničena. Meso i sve potrebne pripravke i začine donose natjecatelji, dok raštiku po potrebi osigurava organizator
  • Ekipama je dozvoljeno dijeliti promotivne materijale i recepte

Bogate nagrade za najbolju raštiku, te najšarmantniju ekipu!

– 11 – 13 sati: Prijava ekipa i ždrijeb o poziciji kuhanja
– 13 – 16 sati: Kuhanje raštike
– 16 – 17 sati: Ocjenjivanje jela
– 17 sati: Dodjela priznanja i proglašenje pobjednika
– 18 sati: Zajednička večera sudionika natjecanja uz kulturno zabavni program

U sklopu RAŠTIKIJADE organiziramo i izložbu duhana i duhanskih proizvoda!
rastikijada_plakat

Raštika(lat. Brassica oleracea var. acephala) je dvogodišnja zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena koji se jako grana. Raštika se uzgaja zbog lišća koje se bere sukcesivno od baze biljke prema vrhu tijekom čitave zime do ranog proljeća. Kao povrtna kultura uzgaja se u priobalnom dijelu Hrvatske, na otocima i u Hercegovini, prvenstveno u vrtovima, a izuzetno rijetko na većim površinama. Izuzetno je bogata kalcijem, izvor je snažnih antioksidansa luteina i zeaksantina te je idealna namirnica za održavanje tjelesne mase. Nimalo razmažena raštika u određenim dijelovima škrte hercegovačke zemlje predstavlja jedino povrće koje uspijeva, i to čak i kao samoniklo. Takve karakteristike su je predodredile da bude miljenica seljaka, a činjenica da je posebice u prošlim stoljećima bila često i jedino zimi dostupno povrće ju je napravila gotovo sinonimom za zelen. Narod osjeća i dalje veliku ljubav prema raštici, vjernom prijatelju, zelenom povrću koje je odgojilo generacije naših predaka. Zato i danas kada za zimskih dana kušamo raštiku, čiji je list upravo u to vrijeme najslađi, misli nam se vrate u neku zamišljenu prošlost u kojoj se naši pradjedovi, baš kao i mi danas časte raštikom i suhim mesom za vrijeme škrtih i kratkih zimskih dana.

Više informacija, te prijavnice i pravila natjecanja možete potražiti na:

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.