Raste kriminal u Hrvatskoj: Turiste najviše pljačkaju državljani BiH

Sa svakom novom turističkom sezonom i porastom broja gostiju raste i kriminal u Hrvatskoj, pokazuju statistički podaci.

U takve radnje, uz domaće stanovništvo, nerijetko su uključeni i stranci, kao žrtve, ali i kao počinitelji kaznenih djela.

Iako podaci Ministarstva unutarnjih poslova za 2017. i 2018. godinu pokazuju određen pad broja kaznenih djela nad strancima, šira istraživanja na podacima jednog desetljeća pokazuju kako razvojem turizma raste i kriminal, ali i osjećaj multikulturalizma koji razvija toleranciju spram pripadnika drugih nacija.

U 2018. godini najviše oštećenih gostiju bilo je iz Njemačke (653), Slovenije (392), Austrije (257), Bosne i Hercegovine (211), Srbije (81), Makedonije (30) i Crne Gore (7).

Krađe i teške krađe i prošle godine bile su najpopularniji oblik kriminala nad strancima.

Policija upozorava da se kaznena djela provode na najpopularnijim lokacijama određene turističke destinacije, ovisno o tome gdje se nalazite, to jest koliko je popularno i upotpunjeno turističkim sadržajem, piše Avaz.

Broj stranaca koji su počinili kazneno djelo u 2018. godini bio je ukupno 1.579. Najviše kriminalaca bilo je iz BiH (321) i Srbije (201). Slijede Slovenci (85), Rumuni (74) i Bugari (66).

Od ostalih država iz bivše Jugoslavije Makedonci broje 31 kazneno djelo, a Crnogorci 21.

Stranci se najčešće kriminalom bave u Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj te Zagrebačkoj županiji.

(www.jabuka.tv) 


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.