Raste broj oboljelih od šuge i bruceloze u ŽZH-u i HNŽ-u

Na području BiH je primjetno povećanje broja registriranih slučajeva hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, stoji u izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH za srpanj. Posebno se povećanje bilježi na području Sarajevske, Unsko-sanske i Zeničko-dobojske županije.

Zarazne bolesti

Prema istom ovom izvješću, prijavljeno je 1781 oboljelih osoba od zaraznih i parazitarnih bolesti, nešto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je prijavljeno 1575 oboljelih. Među pet vodećih zaraznih bolesti, osim ospica, koje u ukupnoj strukturi zaraznih bolesti sudjeluju s 28,19%, su: enterocollitis ac. (23,13%), varicellae (17,63%), scabies (5,05%) i herpes zoster (3,87%). “Za kontrolu epidemije preporučuju se i dalje ključne strategije: jačanje sustava nadzora koji uključuje temeljito istraživanje slučajeva i njihovo laboratorijsko potvrđivanje, održavanje visoke stope pokrivenosti (≥ 95%) s dvije doze cjepiva protiv ospica, kroz visokokvalitetne usluge rutinske imunizacije i aktivnosti dodatne imunizacije, cijepljenje i drugih dobnih skupina osjetljivih na ospice”, piše u izvješću. Porazna je činjenica da broj oboljelih od scabiesa, u narodu poznatijeg kao šuga, unatoč brojnim upozorenjima liječnika, i dalje raste.

Šuga se širi

Najveći broj oboljelih je u Sarajevskoj županiji, njih 32. U Srednjobosanskoj županiji ih je 21, u Tuzlanskoj 15. Zanimljivo je spomenuti i kako broj oboljelih u Zapadnohercegovačkoj županiji raste te je tako u srpnju zabilježeno troje oboljelih od šuge u ovoj županiji. Sarajevska županija, prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, prednjači po broju oboljelih od herpesa zostera, te je tako u srpnju registrirano 42 oboljelih. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji je broj oboljelih od herpes zostera devet, a u Zapadnohercegovačkoj županiji ih je dvoje. Poplave su izgleda ipak ostavile posljedice na zdravlje stanovništva te je tako u srpnju povećan broj oboljelih od akutne dizenterije.

Enorman broj oboljelih bilježi se na području Bosanko-podrinjske županije, čak 154 slučaja, zatim Sarajevske županije 80, a u Zeničko -dobojskoj županiji je 58 slučajeva.

Sarajevska županija ovoga ljeta prednjači i po broju oboljelih od salmonele, te je tako u srpnju registrirano njih 13, u ZH županiji od salmonele je oboljela jedna osoba, a u HN županiji četiri osobe. U srpnju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je i jedan slučaj oboljenja od bruceloze.

(Večernji list)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.