Rasplakao se od sreće: Desetogodišnji daltonist prvi put u životu vidi boje

Xavier McCoury (10) je daltonist, a za svoj deseti rođendan nije mogao poželjeti bolji poklon od Enchroma naočala. Nije skrivao oduševljenje svijetom oko sebe, kao ni emocije.

Iako izgledaju obično, Enchroma naočale omogućuju daltonistima da vide svijet u bojama. Xavier je takav prizor ugledao prvi put za deseti rođendan kada mu je naočale poklonila tetka. Čim ih je stavio, rasplakao se te s oduševljenjem stao razgledavati prirodu oko sebe.

– Svi smo se osjećali kao da upravo svjedočimo čudu, rekla je Xavierova majka Melissa te dodala kako Xavier danima ne skida naočale, potpuno je fasciniran svijetom kakvoga sada vidi, kazala je majka koja se trudi Xaviera odvesti na što više različitih mjesta kako bi svijet u potpunosti upoznao u bojama.

Enchroma naočale osmislio je znanstvenik Donald MacPherson, koji je do ideje došao sasvim slučajno. Radio je, kaže, na zaštitnim naočalama za laserske operacije kada je shvatio da mnogi liječnici tijekom operacija ustvari nose obične, sunčane naočale. Tada je počeo praviti iste za daltoniste, a mnogima su upravo one promijenile pogled na svijet.

Što je daltonizam?

Daltonizam je poremećaj koji je prvi opisao engleski znanstvenik John Dalton na temelju vlastitoga iskustva, jer je i sam imao problema s prepoznavanjem boja. Na mrežnici oka nalaze se živčani završeci za tri temeljne valne dužine svjetlosti i dijele ih u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji. U osoba koje ne raspoznaju boje postoji poremećaj u tim završecima, zbog kojega oni ne mogu razlikovati boje i njihove nijanse ili ih uopće ne mogu prepoznati.

Jedan od 12 muškaraca te jedna od 200 žena su daltonisti.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.