Raspjevani par majmuna izabran za životinje godine u bečkom zoološkom vrtu

Posjetitelji bečkog zoološkog vrta Schönbrunn svakog dana mogu uživati u duetu gibona Raoa i Sipura. Gibone u životinjskom svijetu nazivaju i šumskim pjevačima. A ta ugrožena vrsta majmuna je sada proglašena za “Zoo životinju 2019. godine”.

Giboni spadaju u skupinu malih majmuna. Mnogi ljudi nisu svjesni njihove ugroženosti kao što je to slučaj kod velikih majmuna, orangutana ili gorila, kaže Regina Kramer, kustosica za zaštitu vrsta u zoološkom vrtu Schönbrunn.

Svake godine Zoološko društvo za zaštitu vrsta i populacija (ZGAP) bira “Zoo životinju godine” kako bi se skrenula pažnja na ugrožene vrste, priopćeno je iz Eurocomma.

U bečkom Schönbrunnu živi obitelj bijelorukih gibona: Rao i Sipura sa mladunčem Saya rođenim u kolovozu 2017. godine. Giboni su monogamni i jako teritorijalni. Brane svoje granice energičnim vizualnim i vokalnim ispoljavanjem. Mogu se čuti i na udaljenosti od oko kilometra, a u tome se udružuju u duet reprodukcijskog para, u čemu im se ponekad pridružuju i mladi.

Postoji ukupno oko 20 vrsta gibona. Svi su pod ozbiljnom prijetnjom izumiranja. Glavni razlog za to je sječa šuma u jugoistočnoj Aziji.

Krivolov također predstavlja ogroman problem, a kampanja “Zoo životinja godine” podržava dva projekta na otvorenom: utočište u Laosu, gdje se obučeni rangeri bore protiv krivolova, i šumsko područje u Vijetnamu, gdje postoji svetište od gibona sa jednim područjem više od 120.000 hektara.

Zoološki vrt Schönbrunn financijski podržava projekat.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.