Raspisani novi izbori u Beogradu

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je u srijedu nove izbore u Beogradu za 2. lipnja, nakon što vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u gradski parlament na tri konstitutivne sjednice poslije prosinačkih izbora prošle godine nije uspjela osigurati većinu vijećnika.

Ponavljanje beogradskih izbora, poslije optužbi oporbe da su pokradeni, donijelo je nove napetosti između vladajućeg SNS-a i oporbenog korpusa i lijevih i desnih stranaka, a bit prijepora je mogu li se do novog glasanja primijeniti preporuke misije međunarodnih promatrača (ODIHR) da izborni proces bude pošten.

Brnabić je, priopćivši danas odluku o raspisivanju izbora, rekla da su oni pomaknuti “za posljednji zakonski rok na zahtjev oporbe i izričitu zamolbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Naša je zajednička obveza i dužnost da izborni dan protekne u najboljem redu. Pozivam sve stranke da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da izborna utrka bude poštena i korektna, rekla je Brnabić, prenosi Hina.

Vladajući SNS nije uspio osigurati većinu vijećnika za formiranje vlasti u srbijanskoj prijestolnici, pa se predsjedništvo SNS-a odlučilo za nove beogradske izbore.

Tisuće prosvjednika u Beogradu traže poništenje izbora

Srpska napredna stranka osvojila je na lokalnim izborima 17. prosinca prošle godine 49 mandata u Skupštini Beograda, proeuropska oporbena koalicija lijevog centra “Srbija protiv nasilja” (SPN) 43 od ukupno 110 vijećnika, a koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) pet.

Naprednjaci su pokušali na svoju stranu pridobiti vijećnike s izborne liste pokreta “Mi – glas naroda” kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića, ali se ta skupina u međuvremenu podijelila i raspala, a ostatak oporbe ustrajavao je u zahtjevima da se zbog izborne krađe ponove izbori.

Oporba od izbornog dana 17. prosinca optužuje vladajuće da su “pokrali volju građana” izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji.

Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači, što je konstatirano i u izvješću OSCE-ove promatračke misije ODIHR, uz preporuke srbijanskim vlastima da osiguraju poštene uvjete za sve sudionike izborne utrke, ponajprije sređivanje popisa birača i stvaranje ravnopravnih medijskih uvjeta , te suzdržavanje od tzv. dužnosničke kampanje.

Dodik: RS je okrenuta Srbiji, naš glavni grad je Beograd

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.