Raskol u diplomatskoj mreži BiH, srpski diplomati otkazali poslušnost

Skupina veleposlanika i konzula BiH srpske nacionalnosti odbila je provesti upute ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića o načinu obilježavanja Dana neovisnosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu.

Po navodima medija, među “pobunjenicima” je i veleposlanik u Zagrebu Aleksandar Vranješ.

Veleposlanici i konzuli koje je tijekom svog mandata u Predsjedništvu BiH postavio Milorad Dodik objavili su zajedničko javno pismo u kojemu su kazali kako odbijaju instrukcije ministra Konakovića da obilježe 1. ožujka kao Dana neovisnosti, istodobno ga optužujući da “zlorabi svoju poziciju”.

Oni tvrde kako BiH nema praznik pod nazivom Dan neovisnosti, a da je zakon iz 1995., po kojemu se taj praznik obilježava, “nepostojeći”. Navode i kako je za njih 1. ožujka datum kada je počeo “tragični sukob”, a nakon ubojstva jednog Srbina u Sarajevu.

Veleposlanici i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda obavještavaju javnost da neće postupiti po nezakonitoj instrukciji koja urušava ustavni poredak BiH, te izražavaju zabrinutost činjenicom da je ministar Konaković nastavio s praksom uzurpiranja daytonske ovlasti Predsjedništva BiH nad vanjskom politikom, stoji u izjavi koju je potpisalo 18 Dodikovih diplomata.

Njihovo otkazivanje poslušnosti ministru Konakoviću na tragu je Dodikove politike nijekanja kontinuiteta današnje BiH i Republike koja je postojala od 1992. do 1995. i čiji zakoni, sukladno Daytonskom sporazumu, ostaju na snazi sve dok se u parlamentu sadašnje države ne usvoje novi, koji bi ih zamijenili pa tako i zakon o praznicima.

Dan neovisnosti BiH: Službeno ga obilježava 51% države

Konaković i Dodik, odnosno njegova suradnica Željka Cvijanović, sadašnja predsjedateljica Predsjedništva BiH, prvi su veći sukob oko vanjske politike BiH imali prošlog tjedna kada je šef diplomacije poslao veleposlaniku BiH pri UN-u Svenu Alkalaju instrukciju da glasuje za rezoluciju kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

Cvijanović i Dodik optužili su Konakovića da uzurpira ovlasti jer za to nije imao suglasnost Predsjedništva BiH. Postizanje suglasnosti u državnom vrhu onemogućila je upravo Cvijanović.

Sam Konaković ranije je kazao kako, unatoč željama da nova vlast u BiH funkcionira sa što manje trzavica, postoje jasne razlike među koalicijskim partnerima, uključujući tu i u vanjskoj politici, a posebice u odnosu prema ratu u Ukrajini te da u tome Dodik i Cvijanović stoje na otvorenim proruskim stajalištima.

Ja i kolege iz Predsjedništva (Željko) Komšić i (Denis) Bećirović gledamo na jedan način, Cvijanović i Dodik na drugi način. I upravo je to test za nas. Ako ćemo se na tim stvarima ponovno konfrontirati i zaustaviti sve što je ljudima u BiH važno, nećemo se pomaknuti naprijed, konstatirao je Konaković.

(Hina | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

12 komentara

  • ŝto Srbi rade to je i normalno.
    Prvo je trebalo nspraviti državu BiH ds bude prihvatljiva Boŝnjacima,Srbima i Hrvatima …pa tek onda postavljati Diplomate, određivati dane državnosti,itd.

    • Jesu ga Srbovi uprskali, ali lojavci puno više. Oni pokušavaju napraviti džamahiriju. Hrvati imaju najmanje prava u ovoj neprirdnoj tvorevini. Jedino ispravno rješenje je unija tri ravnopravna entiteta (republike), ali to lojavci ne žele, a Hrvati se za takav stav bore mlitavo.

  • BiH nema zakon o praznicima, ovaj praznik je u skladu sa zakonom jedino na području koje je kontrolirala tkzv. Armija BiH.

  • Bosnjaci gone po svome slave Armiju BiH i svi drugi su za njih zlocinci. Srbi gone po svome , imaju RS pa im moze biti. Hrvati danas ovako, sutra onako. Zato i nemamo nista svoje.

  • ,,za Ante,, Ne pravi se pametan kada o ovoj temi nemaš pojma. Ovaj praznik su proglasili Muslimani, halal Hrvati i halal Srbi iz Sarajeva. Nema veze glasovanje o proglašenju praznika i samoj proslavi tog praznika. Sve točno što je napisao,, anonimno u 17,18,,.

  • Bas smo mi hrvati neovisni. I imamo sto slaviti. Slaviti poniženje koje nam rade bosnjaci. Samo su nam cetiri puta izabrali Komsica za hrv clana presjednistva, a on hrvate voli i zastupa puno gore nego oni mudzahid u Maoci. I kako onda slaviti taj dan. Da ne spominjemo izmisljene hrvate koji su bosnjaci do 30 dana prije izbora i onda Rašid, Salko itd. Izjasne se kao hrvati i kao takvi uđu u klub hrvata u domu naroda. Imamo takvog i Zlatka Miletiću, jedan roditelj srbin, drugi bosnjak a on se izjasni tko hrvat i uzurpira hrvatsku poziciju. Zamislite da to netko radi bosnjacima. Pa oni bi počeli sukobe u roku 30 dana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.