Predstavljena knjiga ”Medijsko-informacijski rat” Silvane Marić Tokić

Promocija knjige autorice prof. dr. sc. Silvane Marić Tokić ”Medijsko-informacijski rat: Informacija u središtu društveno političkih događanja” predstavljena je na Televiziji Sveučilišta u Mostaru.

Prof. Marić Tokić predaje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na studijima Novinarstva, Odnosa s javnošću i Informacijskih znanosti.

Knjiga govori o nastanku i razvoju informacijskih znanosti, informacijskom i dezinformacijskom društvu, javnom znanju, medijima u službi politike, medijima kao “oružjima” suvremenog doba, ali i navodi primjere informacijskih strategija kroz koje čitatelji mogu lakše razumjeti pojam informacijskih strategija.

Prof. Marić Tokić je pod mentorstvom prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana 2014. doktorirala na temu Mediji i informacijski rat u sarajevskim tjednicima u razdoblju od 1991. – 1995. godine, a svoju knjigu je posvetila upravo svom mentoru.

Prof. Tuđman mi je bio glavni poticatelj i mentor za ovu temu. Predložio je da se istražuje medijski prostor Bosne i Hercegovine, različite informacijske strategije i to mi je bila nit vodilja koja je dovela do mog doktorata, a kasnije do ove knjige, objasnila je prof. Marić Tokić.

Javno znanje o ratu na ovim prostorima podijeljeno je i nije utemeljeno na činjenicama i dokazima, nego dezinformacijama i pogrešnim informacijama kojima se svaka strana u sukobu želi prikazati u pozitivnom kontekstu radi oblikovanja budućih događaja, što je Marić Tokić više puta naglasila u svojoj knjizi. To ju je u konačnici inspiriralo da piše o ovoj temi.

Premalo se zna o pojmovima informacijske operacije, politike, strategije i slično. Bosna i Hercegovina je na jedan način poslužila kao pokusni kunić u kasnijem provođenju informacijskih operacija u svijetu – to mi je bila polazišna točka zašto pisati o ovoj temi s obzirom na tri konstruktivna naroda u BiH koja imaju drugačija javna znanja o ratu na ovim prostorima, kazala je autorica.

Recenzentica prof. dr. sc. Daniela Jurčić navodi kako imamo ispisanu povijest, ali i medije koji vrlo često prikazuju stvarnost pristrano te kako ovom knjigom autorica daje znanstveni teorijski okvir.

Dala je jasan pregled stanja u bosanskohercegovačkom društvu, koje je duboko podijeljeno. Želja joj je, shvatila sam, da mediji imaju ipak malo profesionalniji stav i malo odgovorniju ulogu, a to je objektivno prikazivanje stvarnosti. Ali i prošlosti. U tom kontekstu imat ćemo zdravije i prosperitetnije društvo, poručila je Jurčić.

Milan Šutalo, urednik i voditelj Hrvatskog medijskog servisa, je istaknuo kako je važno pratiti medije koji imaju Impressum, koji su relevantni kao i medije koji žele donijeti kvalitetan sadržaj. Dodao je kako u BiH ima puno portala koji nisu registrirani te nemaju Impressum, a mediji koji ga nemaju automatski gube kredibilitet.

Osobe koje konzumiraju te medije trebaju imati mogućnost kontaktiranja autora radi dobivanja informacija ili demantiranja neke informacije.

Autorica Marić Tokić navodi kako je knjiga upućena prije svega studentima različitih studija, novinarstva, odnosa s javnošću, politologije, informacijskih znanosti, ali s obzirom na to da je pisana jednostavnijim jezikom, može poslužiti široj masi ljudi koje zanima ta aktualna tematika i događanja u BiH.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.