Rakijašima u Hrvatskoj prijete kazne

Stanovnici zemalja EU ne mogu više peći rakiju po svojoj volji – moraju prethodno platiti poseban paušalni iznos, dok im je za vlastitu potrošnju dopušteno da proizvedu najviše 50 litara.

Tako svaki “rakijaš” u Hrvatskoj, koji se prije pečenja ne registrira i ne plati paušalni iznos od 100 kuna na kotao, riskira kaznu do deset tisuća kuna.

Na svaku litru ispečene rakije preko dozvoljene kote plaća se trošarina od 21,20 kuna.
Svi koji peku rakiju morat će dokazati carinskim inspektorima, ako im “pokucaju na vrata”, koliko su zaista proizveli rakije, prenijela je Srna.

Carinici u EU imaju široke ovlasti za pregledavanje konoba i domaćinstava kako bi utvrdili o kolikim količinama rakije se radi, navode hrvatski mediji.

Nova pravila EU vrlo su rigorozna pa su čak i mali proizvođači alkoholnih pića dužni predati godišnje izvještaje carinicima!

Tako rok za dostavu godišnjeg izvještaja o ukupno proizvedenoj količini vina i rakije ističe 20. siječnja sljedeće godine, a krajnji rok za uplatu trošarine je 31. siječnja.

Radi lakših provjera, u mnogim mjestima bit će organiziran samo jedan kazan u kome će svi peći rakiju, kako bi se izbjegle prevare, navode proizvođači.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.