Raguž: Inzkovo izvješće u UN-u je uvreda za zdravu pamet

Izvješće Valentina Inzka o napretku provedbe mira u Bosni i Hercegovini upućeno glavnom tajniku UN-a apsolutno ne reflektira pravo stanje u Bosni i Hercegovini, jer ne govori o međunacionalnim odnosima u BiH, niti ima ikakvih dodirnih točaka s realnim životom u BiH, rekao je predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Ja prigodom svakog njegovog izvješća u UN-u, ali i prilikom bilo kakvog pojavljivanja u medijima govorim da je Valentin Inzko uvreda za zdrav razum, izvješće koje je podnio, samo dodatno potvrđuje ovu moju tezu, rekao je predsjednik Hrvatske republikanske stranke u izjavi za HMS.

Inzko je u spomenutom izvješću, što ga je jučer predstavio Vijeću sigurnosti UN-a, kazao da je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH doveo do situacije da pojedini dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatske izbore proglašavaju neustavnim i antidaytonskim usprkos činjenici da su ovi izbori provedeni po pravilima koja su vrijedila i za prethodne izborne cikluse.

Referirajući se na ovu tvrdnju Raguž ističe da jednako kao što je institucija OHR-a Valentin Inzko osobno svrha samome sebi tako je i navedeno izvješće svrha samome sebi jer apsolutno ne reprezentira Bosnu i Hercegovinu kakva jeste.

Nisam ni očekivao da će Inzko nešto zdravorazumski izjaviti u Vijeću sigurnosti UN-a, tako da me ni najmanje ne iznenađuje da on ne vidi ništa sporno u izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH većinski glasovima Bošnjaka, kaže Raguž.

Inzko iznio neistinu

Raguž naglašava da je prva neistina koju Inzko iznosi da se ovaj izborni ciklus odvijao po istim pravilima kao i prethodni.

U prethodnom izbornom ciklusu Ustavni sud BiH još nije bio donio odluku o predmetu “Ljubić”, tako da se ovaj izborni ciklus odvijao po neustavnom Izbornom zakonu budući da je Ustavni sud kao jedini i vrhovni tumač Ustava i zakona izbrisao određene odredbe Izbornog zakona, a te neustavne odredbe nisu izmjenjene. Prema tome, nije istina da se ovaj izborni ciklus odvijao po istim pravilima kao i prethodni, ističe Raguž.

Prema Raguževom shvaćanju Inzkovo pozivanje na poštivanje neovisnosti i suverenosti samo je po sebi oksimoron.

Čovjek koji utjelovljuje Ured visokog predstavnika i koji može donijeti odluku koja je praktički iznad Ustava BiH koju ne može pobiti niti jedan sud u BiH pa čak niti Sud u Strasbourgu se poziva na poštivanje neovisnosti i suverenosti. Ako doista želi poštivati suverenost Bosne i Hercegovine neka pobriše onih 311 nametnutih odredbi Ureda visokog predstavnika koje su i dovele do situacije da ova zemlja nema ni napretka ni prosperiteta, a s izborom Željka Komšića dokazano je da nema ni budućnosti, rezolutan je Raguž u svom poimanju Inzkovog istupa.

O lažnoj multietničnosti

Inzko je pred Vijećem sigurnosti UN-a jučer kazao i da su pojedine multietničke stranke u Federaciji znatno poboljšale svoj izborni rezultat u odnosu na prethodne izbore pri tome ne obazirući se na to da njihovo članstvo u ogromnoj mjeri čine Bošnjaci, a ni na njihovu zapaljivu pro-bošnjačku nacionalističku retoriku koja se podastire pod krinkom lijeve političke orijentacije.

Komentirajući tu Inzkovu tvrdnju predsjednik Hrvatske republikanske stranke i član Predsjedništva HNS BiH Slaven Raguž ističe da su apsolutni pobjednici ovih izbora, barem što se hrvatskog korpusa tiče, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora. S druge pak strane, što se tiče stranaka u bošnjačkome korpusu Raguž tu ne vidi apsolutno nikakvu razliku između lijevo i desno orijentiranih jer se praktički radi samo o razlici u količini islamističkog radikalizma.

Najrecentniji primjer za ovakvu tezu je jučerašnja konferencija za medije tih tzv. lijevih i tzv. multietničnih stranaka koje vrše pritisak i pokušavaju utjecati na rad SIP-a i Ustavnog suda govoreći kako će oni blokirati apsolutno sve procese ako Ustavni sud BiH donese pravorijek po apelaciji Borjane Krišto na način da ona bude u dosluhu s odlukom iz predmeta Ljubić i ako SIP donese podzakonski akt nalažući da se poštuje popis stanovništva iz 2013. godine. Gdje imate te lijevo orijentirane i multietničke stranke u svijetu ili Europi koje se tako otvoreno i bez postavljanja pitanja odgovornosti stavljaju na stranu radikalno-bošnjačkoga političkog narativa. Tako da nikako ne može “piti vode” ta Inzkova izjava da su tzv. multietničke stranke u Federaciji BiH narasle pa bih želio da tu izjavu dodatno obrazloži, zaključio je Raguž.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Njegova funkcija, njegova placa i boravak u BiH- ni je van svakog razuma i on je tu samo da povremeno unosi pometnju u slucaju da se stanje u drzavi popravi. Njegova funkcija je zasnovana i odrziva samo na netedu i usijanoj nacionnalistickoj retorici koju on sam izmislja podgrijava zajedno sa svojim simpatizerima iz lijevo gradanske opcije. Smjesno i zalosno…

  • Gdje su partijske uzdanice iz HDz-e sa svojim stavovima, ili se u svemu slažu sa velikim predstavnikom koji će ih uvesti u sve nivoe vlasti u Bih pa se ne javljaju.

  • HDZ ca ceka mrvice i jedva ceka poziv u vlast…Ali nista im nije sigurno. Bakir izvisio i SDA- je a mogli bi i oni… Medunarodna Zajednica ocito podrzaje lijevu opciju bosnjackih ekstremista…

  • Tipičan “bosanski lonac”…Meso će pokupiti oni koji to već godinama rade,a tebi blesavi narode ostadoše komadići ničega,začinjeno sa nekim već poznatim bljutavim začinima.Sami smo krivi što nemamo “onu stvar” za pokazati kad nam voda dođe do grla.E,jbg,onda šuti i trpi…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.