Rafalei preletjeli cijelu Hrvatsku u čast VRO Bljesak

Članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, državni vrh te mnoštvo građana u srijedu su u Okučanima svečano obilježili 29. obljetnicu VRO Bljesak kojom je, nakon četiri godine srpske okupacije, oslobođena zapadna Slavonija.

Kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine”, na 51 kocku vedrine položeni su cvjetovi za 51 hrvatskog branitelja poginulog u akciji Bljesak.

Među njima je bio i brigadni general Rudolf Perešin, zapovjednik eskadrile borbenih zrakoplova, koji je poginuo u MiG-u 21 s kojim je prebjegao iz JNA. U Bljesku je predvodio prvu masovnu borbenu misiju hrvatskog zrakoplovstva.

Okučane i cijelu Hrvatsku danas su prvi put preletjeli novi borbeni zrakoplovi Rafalei. Taj je prelet u Okučanima izazvao posebne emocije, miješali su se ponos, sreća i tuga za poginulim hrvatskim braniteljima. Ovaj prelet iznad Okučana ogromna je simbolika. Rafalei su cijeloj Hrvatskoj danas pokazali ozbiljnost i snagu hrvatskih Oružanih snaga, koje ćemo i dalje modernizirati i to je prioritet, rekao je hrvatski ministar obrane Ivan Anušić.

Prisjetio se svog sudjelovanja u Bljesku te čestitao i zahvalio hrvatskim braniteljima na toj velikoj pobjedi koja je bila uvod u akciju Oluja.

Uz brojne branitelje, proslavi hrvatske pobjede u Bljesku i oslobođenja zapadne Slavonije, nazočio je i veliki broj mladih. Važno je da su mladi danas mogli čuti sve o ovom važnom, povijesnom danu i da to poštuju, kazao je hrvatski ministar obrane.

U proslavi 29. obljetnice VRO Bljesak sudjelovali su i predsjednici države, Sabora i Vlade Zoran Milanović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković koji su sa svojim izaslanstvima kod “Kristalne kocke vedrine” položili vijence i zapalili svijeće.

Plenković je zahvalio braniteljima i njihovim obiteljima na slobodi i Domovini. Znat ćemo čuvati Hrvatsku i zato smo kupili 12 novih aviona Rafale. Njihov prelet iznad Okučana odavanje je posebne počasti palim hrvatskim braniteljima, kazao je.

Predsjednik Hrvatskog sabora poručio je kako je važno podsjećati nove naraštaje na događaje iz Domovinskog rata. Dužni smo ih se sjećati. Dužni smo nove naraštaje podsjećati na ono što se događalo i danas, u spomen na te ljude, biti ovdje zajedno, rekao je Jandroković.

Vijencima i svijećama kod spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine” počast poginulima u VRO Bljesak odali su i hrvatski branitelji te građani.

Na svečanosti su pročitana ima svih poginulih u Bljesku, a u crkvi sv. Vida služena je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

(Fena)

6 komentara

  • Jeste, samo se vi sicajte. Dok Krajsnici Cetnici vladaju sa izdajnicima Partizanima. Ovi zrakoplovi su za rat NATOa sa Rusijom kupljeni, nista za Hrvatsku. Farsa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.