Radovi vrijedni preko 1.250.000 KM: Tvrtke iz Mostara na školama u Sarajevu

Mostarske tvrtke JV Promark d.o.o. i ZT Tehnozaštita d.o.o. izabrane su za izvođače radova na trima obrazovnim institucijama koje će u Županiji Sarajevo dobiti novo ruho.

Obnavljanje triju školskih objekata bit će izvedeno u okviru projekta energetske efikasnosti u BiH,  koji u Federaciji Bosne i Hercegovine implementira Ministarstvo prostornog uređenja FBiH putem kreditnih sredstava Svjetske banke.

Tim povodom u ponedjeljak je potpisan ugovor između Josipa Martića, ministra prostornog uređenja FBiH i predstavnika mostarskih kompanija JV Promark d.o.o. i ZT Tehnozaštita d.o.o., koje su izabrane za izvođače radova.

U obnovu objekata bit će uloženo preko 1.250.000,00 KM, a planirani radovi na sarajevskim školama JU “Srednja elektrotehnička škola”, JU “Peta osnovna škola”, Ilidža, te JU OŠ “Izet Šabić”, Vogošća, će biti realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske učinkovitosti.

Uspješna suradnja s Vladom Županije Sarajevo u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. S istim entuzijazmom pristupamo realizaciji i novih aktivnosti, a sve s ciljem ukazivanja na prednosti energijske učinkovitosti, što između ostalog podrazumijeva unaprjeđenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju, izjavio je ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić.

Implementacija radova na ovim objektima koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, kao i kotlovnice s upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, poboljšat će uvjete boravka učenika i rada uposlenika ovih ustanova.

Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju, kao i emisiji CO2.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.