Radovi u završnoj fazi, uskoro otvaranje mosta Počitelj

Most Počitelj, dug gotovo jedan kilometar, zajedno s dionicom Počitelj – Zvirovići, trebao bi biti pušten u promet do početka ljetne sezone, na radost i zadovoljstvo kako građana BiH tako i svih onih koji dolaze u Hercegovinu.

Stoji to u odgovoru koji je Avazu dostavljen iz JP Autoceste Federacije BiH. Iz ove kompanije su pojasnili da su radovi na dionici Počitelj – Zvirovići, u dužini od 11 kilometara, što uključuje i kolosalni most Počitelj, u završnoj fazi.

Na mostu Počitelj u tijeku su završni građevinski radovi, koji se odnose na hidroizolaciju, sigurnosnu ogradu, postavljanje asfalta, te brojni drugi, a sve se odvija prema planiranoj dinamici, kazali su za Avaz iz Autocesta FBiH.

Tako će od ove ljetne sezone vozači moći nesmetano koristiti autocestu od granice s Republikom Hrvatskom, odnosno graničnog prijelaza Bijača, pa sve do Počitelja, što će skratiti put od Sarajeva do mora.

Podsjetimo, dionica Počitelj – Zvirovići naslanja se na dionicu Bijača – Međugorje, čija je dužina 10 kilometara, a koja je otvorena prije gotovo deset godina.

Isti TAG uređaj za autoceste u BiH i Hrvatskoj

S druge strane, u smjeru Mostara izgrađena je dionica Buna – Počitelj, u dužini od 7,2 kilometra. Završena je sredinom 2021. godine, ali zbog kašnjenja radova na poddionici Počitelj – Zvirovići taj dio ceste je od tada izvan funkcije.

Most Počitelj, koji slovi kao najviši i jedan od najzahtjevnijih objekata na Koridoru Vc koji prolazi kroz BiH, bit će u funkciji s više od dvije godine zakašnjenja.

Zbog probijanja rokova, podsjeća Avaz, investitor je aktivirao mehanizam naplate penala izvođačima radova azerbajdžansko-kineskom konzorciju Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited i Powerchina Roadbridge Group.

Inače, dionica Počitelj – Zvirovići duga je točno 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. U LOT-u 1 su petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim cestama, tunel Počitelj, dug 1.200 metara, tri vijadukta, ukupne dužine 250 metara, te otvorena trasa. LOT 2 je most Počitelj.

Most Počitelj slovi kao jedan od najviših u regiji. Najviši stub, od njih ukupno šest, visok je 97 metara.

(www.jabuka.tv | Foto: Autoceste FBiH)

9 komentara

  • Ma gljive se više u neku stvar i vi i ovaj most kojeg su nam ogadili i prije nego što će bit otvoren. Lopovi, nesposobnima mogući , lažovi. Ima milijun titulara kako se mogu nazvati ovi kreteni na vlasti. Gori su od korone, sekta pogana

  • Di su Ingenieuri da komentiraju???? Svakom manu naći! Traži se dlaka u jajetu! Ajmo počistit ispred tuđe kuće, svoje svakako ne vidim!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.