“Radosna i zahvalna”: 20-godišnja Čitlučanka Ivana Milićević predstavila književni prvijenac

U nedjelju je u večernjim satima u međugorskoj Dvorani sv. Ivana Pavla II. predstavljen književni prvijenac “Prije nego odrastem” dvadesetogodišnje autorice Ivane Milićević iz Čitluka.

Uz pratnju glazbenih umjetnika, program predstavljanja knjige vodila je Sanja Pehar, a o knjizi i Ivaninim književnim počecima govorili su Ivona Brkić, profesorica Hrvatskoga i Engleskoga jezika i književnosti, Andrija Stojić, predsjednik Matice hrvatske – Čitluk, te fra Antonio Šakota, područni duhovni asistent Frame Hercegovina, dok je izabrane naslove iz knjige “Prije nego odrastem” čitala mlada pjesnikinja Marija Zorka Vasilj.

Ivona Brkić napisala je i pogovor knjizi, a mnogobrojnoj publici ukratko je ocrtala Ivanine srednjoškolske dane i početke pisanja. Za Ivanu je istaknula da “crta misli” te je opisala jednostavnu književnicu koja ne komplicira i čije zapise treba čitati srcem.

Andrija Stojić, u ime izdavača, istaknuo je da Matica hrvatska – Čitluk od obnoviteljske skupštine 1991. godine ohrabruje i pomaže stvaralaštvo mladih te da je knjiga “Prije nego odrastem” 220. naslov u njihovu izdanju. Ivanino stvaralaštvo okarakterizirao je kao “bogato i plodno” te je izrazio uvjerenost da će svi zainteresirani u dogledno vrijeme imati prigodu čitati i Ivaninu drugu knjigu.

Fra Antonio Šakota govorio je o Frami kao temelju Ivanina sazrijevanja i izvoru nadahnuća mnogih uradaka. Vjera je u Ivaninu stvaralaštvu od iznimne važnosti, a istaknuo je da je djelo “Betlehemska zvijezda” teološki savršeno.

Sama autorica Ivana Milićević prethodno je u razgovoru za portal Jabuka.tv izjavila da je njezin književni talent rasplamsan na Frami, što je potvrdila i prigodom predstavljanja knjige. Uz vjeru, bitan izvor motiva je i Hercegovina te ljubav prema rodnom zavičaju.

Za portal Jabuka.tv mlada je književnica opisala osjećaje nakon predstavljanja književnoga prvijenca: Iako sam napisala knjigu i volim opisivati detalje, večeras mi ipak ponestaje riječi kojima bih vam približila kako se osjećam. Riječi za opisati zahvalnost, zadovoljstvo, radost, iznenađenje i tremu u isto vrijeme. Dojmovi su neopisivi, sve je prošlo onako kako smo planirali. Čak i puno više i bolje od toga, zadovoljno je ustanovila mlada autorica i dodala:

Još bih jednom zahvalila svima koji su obogatili ovu moju životnu priču, mojim ljudima iz sjene koji su inzistirali do kraja ostati neimenovani, i svima onima koji su, koliko god to mene u nekom trenutku živciralo, pitali “dokle je knjiga” i kad će promocija. Znam da je to bilo iz dobre namjere i, evo, ova večer mi je to dokazala. Radosna sam i zahvalna, zaključila je mlada Čitlučanka za portal Jabuka.tv.

Književnica Ivana Milićević rođena je 31. listopada 1997. godine, a živi u Donjem Malom Ograđeniku u Općini Čitluk. Osnovnu školu završila je u Čerinu, a prirodoslovnu gimnaziju u srednjoj školi dr. fra. Slavka Barbarića u Čitluku. Studentica je Hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.